Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Foto: Kattis Melander

I juli blir väg 562/559 i centrala Njurundabommen klar

Efter en tid av byggstök längs vägarna genom centrala Njurundabommen börjar det bli klart. Nu återstår bara sådd av gräsytor och linjemålning som ska utföras inom kort.

- För att citera en Njurundabo säger jag ÄNTLIGEN. En annan Njurundabo som cyklade förbi mig ropade; HÄRLIGT, vad fint det blir, berättar projektledare Sara Gidlund och fortsätter.

- Det är roligt att höra. Jag vill ge en stor eloge till närboende och trafikanter som haft enormt tålamod under byggtiden. Det är en utmaning att bygga om genom centrum, både för oss som bygger och för de som blir direkt berörda. Dessutom är vi flera aktörer som jobbat på olika hålla samtidigt. 

Trafikmiljön har blivit tydligare för biltrafiken och tryggare för gående och cyklister längs Njurundavägen (väg 562) och Mjösundsvägen (väg 559).
Trafikmiljön har blivit tydligare för biltrafiken och tryggare för gående och cyklister längs Njurundavägen (väg 562) och Mjösundsvägen (väg 559).Foto: Kattis Melander
Tidigare finns det inga tydliga avgränsningar mellan oskyddade trafikanter och övrig trafik. Nu finns en gång- och cykelväg som ökar trafiksäkerheten för de som går och cyklar.
Tidigare finns det inga tydliga avgränsningar mellan oskyddade trafikanter och övrig trafik. Nu finns en gång- och cykelväg som ökar trafiksäkerheten för de som går och cyklar. Foto: Kattis Melander

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arbetet med att rusta upp vägarna för att förbättra trafiksäkerheten och framkomligheten för de som går och cyklar genom centrala Bommen inleddes våren 2020. Arbetet har inneburit trafikstörningar med tillfälligt avstängd bro över Åbäcken när en ny bro skulle byggas och kraftigt begränsad framkomlighet. Såväl närboende som bilister, gående och cyklister har fått anpassa sig under byggtiden. 

- Vi har förståelse för att det upplevs jobbigt under byggtiden men nu har Njurundabommen fått säkrare gångpassager som håller nere hastigheten för bilister, ny belysning och nya infarter. De nya infarterna har vi anpassat utifrån säkerheten för gående och cyklister så jag uppmanar alla att respektera dem, säger Sara.

Flera anledningar att fira 

Tillsammans med Sundsvalls kommun och de kommunala bolag som satsar i Njurunda fira vi att flera stora byggprojekt för trafiksäkrare miljöer, smidigare vägar, förbättrade boendemiljöer, effektivare järnvägstransporter och smidigare resor blir klara i år. 

-   Vi gläds med Njurundaborna att ytterligare ett projekt går i mål. Nu byter vi buller, byggtrafik och byggdamm mot partyglam, säger Trafikverkets kommunikatör Marie Lundqvist

-  Vi vill på vårt sätt i dessa pandemitider, ge en uppmuntran till Njurundaborna. Under juni har vi delat ut glass till skolbarnen som inte bara är Njurundas framtid som får ta del av satsningarna, de har även påverkats av tillfälliga busshållplatser, gång- och cykelvägar. I sociala medier firar vi med roliga filmer där lokala profiler deltar och under hela juli månad arrangerar vi tipspromenad och skattjakt så ta med familjen ut och upplev utvecklingen i  Bommen, uppmanar Marie.