Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Södra Marieholmsbron är invigd

Tisdagen den 29 mars förklarar infrastrukturminister Anna Johansson bron invigd.

Någon minut senare kör det godståg, som markerar den officiella trafiköppningen, över bron och vidare till Göteborgs hamn efter att ha välkomnats av trumpetfanfarer. På plats är också Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon. Stämningen är lättsam när ett hundratal personer från entreprenörer, samarbetspartners och personal på Trafikverket samlas invid den nya bron för att fira invigningen.

All tågtrafik över älven flyttar nu till Södra Marieholmsbron. Den äldre bron skall repareras, och i slutet av året blir det klart för dubbelspår.

- De flesta som åker förbi här idag har inte en aning om att det här är ett av de viktigaste infrastrukturprojekten i Sverige. För det ser kanske inte så mycket ut för världen, en järnvägsbro som kompletterar en redan befintlig bro. Men vi som kommit hit idag vet att hela Sveriges exportindustri står och faller med den här bron, säger Anna Johansson i ett tal innan bron förklaras invigd.

Allt gods som ska till Göteborgs hamn, som är Nordens största hamn, går via Marieholmsbron över älven. Tack vare den nya Södra Marieholmsbron fördubblas antalet spår över Göta Älv och det innebär en ökad tillgänglighet och minskad sårbarhet, både för godstransporterna till och från hamnen och för persontrafiken på Bohusbanan. Bron kommer även att ha en gång- och cykelbana som blir klar under hösten. Den förlängs och går över E45, vilket ökar framkomligheten för gång- och cykeltrafik och ger bättre förbindelser mellan Hisingen och Gamlestadstorget.

 

Här passerar godståget som markerar den officiella invigningen av Södra Marieholmsbron. Foto: Kasper Dudzik.