Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Översikt av väg 44, Lidköping - Källby.

Väg 44, Lidköping–Källby, ny väg

Nu är det dags att börja bygga ny väg 44 mellan Lidköping och Källby. Det första spadtaget togs den 17 oktober 2016.

Mötesfri väg mellan Källby och Lidköping

Trafikverket ska bygga ny väg 44 i ny sträckning från Skararondellen i Lidköping till cirkulationsplatsen i Källby i Götene kommun. Vägen kommer att byggas som mötesseparerad 2+1-väg med mitträcke. Detta innebär att framkomlighet och trafiksäkerhet på sträckan blir betydligt bättre än tidigare. Oskyddade trafikanter kan i framtiden använda gamla väg 44 i en tryggare trafikmiljö. Det boende i Filsbäck får lugnare trafik, mindre buller och utsläpp och det öppnar också möjligheter för ny bebyggelse och nya verksamheter i samhället.

Spadtag den 17 oktober 2016

Den 17 oktober 2016 togs ett så kallat första spadtag för byggnationen. Därmed är projektet officiellt inne i ett byggskede. Spadtagsceremonin ägde rum på väg 2702 mot Vinninga alldeles vid Öredalsån där den nya vägen kommer att passera. Talare vid invigningen var Håkan Wennerström, regional direktör vid Trafikverket, Max Falk, infrastrukturstrateg i Västra Götalandsregionen och Kjell Hedvall, kommunstyrelsens ordförande i Lidköpings kommun.

Första spadtag för väg 44 Lidköping-Källby

Bakgrund till projektet

Väg 44 är en viktig regional led som kopplar samman E6 vid Uddevalla med E20 vid Götene. På den aktuella sträckan mellan Lidköping och Källby har väg 44 för låg kapacitet för nuvarande och framtida trafik. Vägen är smal med dålig framkomlighet och trafiksäkerhet, inte minst för oskyddade trafikanter. Vägen går rakti igenom samhället Filsbäck och det finns ett 50-tal fastighetsanslutningar på sträckan.