Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Det vinnande bidraget "Annex". Illustration av ny byggnad för Handelshögskolan i Göteborg. Illustration: Johannes Norlander Arkitektur + Arup
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Bidraget ”Annex” vinner arkitekttävlingen för Handelshögskolans byggnad med Västlänkens uppgång

Nu har vinnaren utsetts i arkitekttävlingen där sex team tagit fram förslag på Handelshögskolans nya byggnad med en av Västlänkens uppgångar. Johannes Norlander Arkitektur + Arup lyckades bäst med att integrera de två verksamheterna med bidraget ”Annex”.

Idag presenterades Johannes Norlander Arkitektur + Arup med bidraget "Annex" som vinnare av Akademiska Hus arkitekttävling. I början av 2015 valdes sex arkitektteam ut för att bidra med förslag på den byggnad som Akademiska Hus planerar att bygga för att expandera Handelshögskolan i Göteborg. I arkitekternas uppgift att utforma den nya högskolebyggnaden ingick att integrera en planerad uppgång till Västlänkens Station Haga.

En enad jury

Juryrepresentanterna från Akademiska Hus, Göteborgs universitet, Trafikverket, Göteborgs Stad och Sveriges Arkitekter var alla eniga i beslutet att kora Johannes Norlander Arkitektur + Arup till vinnare. Johny Lindeberg, arkitekt i projekt Västlänken, och Lena Lingqvist, arkitekt på Trafikverket, representerade Trafikverket i juryn.

– Det har varit intressant och givande att tillsammans med de andra i juryn få ta del av och bedöma de sex tävlingsbidragen. Tävlingsuppgiften har varit mycket komplex och tiden begränsad. Vi kan konstatera att alla arkitektteam har ansträngt sig för att kontakten mellan vår uppgång från Västlänken och Handelshögskolans lokaler ska bli en tillgång för båda verksamheterna, berättar Johny och Lena.

Ser fram emot vidare arbete

Trafikverkets två arkitekter menar att förslagen har varit försiktiga, med lite för stor respekt för det underlag som projekt Västlänken lämnade inför tävlingen.

– Alla förslag har dock möjlighet att utveckla kontakten, och då inte minst vinnarna. Vi ser fram emot att arbeta vidare med målsättningen att de två verksamheterna möts och berikar varandra i den färdiga anläggningen, säger Johny och Lena.

Ta del av bilder på Annex och övriga bidrag, samt juryns motivering i sin helhet.