Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Säkerheten i fokus på Stand Down

Trafikverket ordnar för sjätte året i rad en Stand down för att uppmärksamma säkerhetsfrågor och arbetsmiljö.

Klockan 13.00 den 26 september stannade arbetet med byggnationen av Gullbergstunneln inom projekt E45 Lilla Bommen – Marieholm i femton minuter för att fokusera på säkerhetsfrågor, arbetsmiljö och hur vi tillsammans kan skapa en trygg och säker arbetsplats. Många samlades för att delta i manifestationen.

 -Säkerheten är en förutsättning för att vi ska kunna genomföra vår verksamhet, tillsammans har vi ett ansvar för att alla kommer oskadda varje dag. Arbetsmiljöarbetet börjar vid planeringen av ett projekt och fortsätter genom byggandet och underhållet, säkerheten räddar liv och är en fråga för oss oavsett om vi arbetar med planering, byggande eller underhåll av väg och järnväg, säger Åsa Markström, Distriktschef Investering Väst.

Syftet med Stand down är att skicka en stark signal om allvaret gällande arbetsmiljöfrågan i den riskfyllda bransch som vi arbetar i samt påminna om vår gemensamma strävan efter 0 olyckor på arbetsplatsen. I manifestationen ingår också en tyst minut för att hedra kollegor som förolyckats eller råkat ut för allvarliga olyckor på sin arbetsplats.

- Vi arbetar aktivt med att rapportera in olyckor, tillbud och observationer, i dagsläget har vi mer än 240 skrivna rapporter. Genom rapporteringen uppmärksammar vi vilka faror vi har i vårt projekt och kan på så sätt vidta åtgärder, säger Marika Åkerman, projektledare på E45 Lilla Bommen-Marieholm

Stand down
Trafikverket är Sveriges största aktör inom byggande av infrastrukturprojekt. För att minska antalet olyckor på byggarbetsplatser har Trafikverket tagit fram en handlingsplan med konkreta åtgärder, tillsammans med branschorganisationerna Sveriges Byggindustrier, Svenska Teknik och Designföretagen och branschorganisationen Håll nollan och deras medlemsföretag. Utgångspunkten är att ingen ska skadas allvarligt eller dödas i transportsystemet eller på våra arbetsplatser.