Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

visionsbild Gullbergsvass

Foto: Vasakronan

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Tunneln är en del i pusslet att skapa en ny stadsdel

Gullbergstunneln som nu i mars står färdig kommer att ge möjlighet till ett gott stadsliv ovan mark. Göteborgs stad planerar bostäder, restauranger, verksamhetslokaler och kontor på tunnelns tak. Som en del av en ny stadsdel.

Göteborg är mitt inne i en utvecklingsresa. Med en tillväxt på 140 invånare i veckan håller staden på att gå från en stor småstad till en nära storstad. Stadens centrum ska förstärkas som en tillgänglig regional knutpunkt för att kunna pendla till och från studier och jobb. Med plats för ett gott stadsliv med bostäder, restauranger, butiker, caféer och kontor.

På det nya tunneltaket finns planer att bygga uppemot 100 000 m2 vilket motsvarar cirka 300 bostäder och 3000 arbetsplatser.

Del av en helt ny stadsdel

Gullbergstunneln ligger i ett område där det pågår många projekt samtidigt. Syftet är att bidra till att utveckla staden och få till en levande stadsdel.

– Från Packhusplatsen via Gullbergsvass och Centralen upp till Polhemsplatsen pågår det många projekt just nu. Projekten i sig är unika/drivs för sig/ men hänger ihop för att kunna utveckla den stad vi vill ha, säger Jenny Adler chef på avdelningen samhälle på trafikkontoret på Göteborgs stad.

Stadsutvecklingen vid centralenområdet kommer att göra att staden kommer närmare älven och knyter an till staden på Hisingssidan. Det kommer att skapas en stadsdel med bostäder, restauranger, kontor, hotell med mera. För att ta del av stadens utbud och få till hela stadslivet ska det vara lätt att ta sig inom staden, till fots, cykel eller med kollektivtrafik. 

– För att få till det har biltrafiken fått flytta ner under jord, säger Jenny Adler.

Det återstår dock utmaningar kring luftmiljön men arbete sker för att på olika sätt komma fram till lösningar.

Gullbergstunneln är en viktig pusselbit i stadens utveckling.

Genom att få ner leden under mark kan staden läka ihop de olika delarna från ett trafikområde som dominerats av bilar till att bli en stadsmiljö.

Gullbergstunneln är färdig under mars 2021 och senare under året färdigställs även Hisingsbron vilket ger Göteborgs stad möjlighet att komma igång med byggandet av bostäder och kontor.

Per Anders Käll– De har lagt grunden för att vi ska komma igång. Projekten är pusselbitar för att skapa en ny stadsdel. Gullbergstunneln ger dubbla effekter, att binda samman och skapa ytor, säger Per-Anders Käll som är huvudprogramledare för centralenområdet inom Älvstaden i Göteborg.