Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Tillfällig flytt för Alléträden

Nu närmar det sig flytt för alléträden längs Säterigatan. Träden flyttas till en depå vid Lundby nya kyrkogård. Där sköts de om och får vatten och näring tills de kan flyttas tillbaka när byggnationen är klar. Träden flyttas i månadsskiftet april/maj.

Vår miljöexpert, Daniel Jones, berättar mer om hur Trafikverket arbetar med trädflytten:

- För att flytta och vårda träden tar vi hjälp av både svenska och tyska experter på trädflytt som har stor kompetens. Att flytta träd är inget nytt, vår entreprenör har lång erfarenet, berättar Daniel Jones, trädexpert på Trafikverket.

Daniel berättar också att träden som flyttas kontinuerlig får skötsel och översyn.  
 - Att flytta träd är en metod Trafikverket använder för att bevara den befintliga grönskan och skydda naturmiljön. Vi kommer också att återställa de parker och grönytor som påverkas när vi bygger, säger Daniel.


Utgångspunkten är att i första hand bevara träd på plats. Där det inte går ska träden i första hand flyttas tillfälligt för att sedan flyttas tillbaka, i andra hand flyttas permanent i närområdet. När inget av dessa alternativ är möjliga tas träd ner och då kommer de att ersättas med nya träd

Trafikverket har tillsammans med park- och naturförvaltningen i Göteborgs Stad planerat för hur skador på naturen ska minimeras under bygget.

Läs mer i ”Åtgärdsplan för träd och naturmiljö, Hamnbanan".    Frågor och svar om trädflytt