Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Hamnbanan får 375 miljoner av EU

Hamnbanan, järnvägslänken till och från hamnen, är en del av den europeiska transportkorridoren "Medelhavet-Skandinavien". EU stöttar nu Hamnbananprojektet med 375 miljoner kronor. Finansieringen motsvarar 20 procent av entreprenadkostnaden.

För att säkerställa framtida godstransporter till och från Göteborgs hamn och ta över vägtransporter bygger Trafikverket om Hamnbanan till dubbelspår. Länken är en del av EU:s prioriterade korridor i det transeuropeiska transportnätet (TEN-T) och har en central roll i den svenska exportlogistiken och den internationella importen. Därför delfinansierar nu EU projektet med 375 miljoner kronor vilket motsvarar 20 procent av entreprenadkostnaden.


Göteborgs Hamn är Nordens största hamn och ett naturligt centrum för den skandinaviska godstrafiken. 65 procent av Sveriges containertrafik och 30 procent av landets utrikeshandel går via Göteborgs Hamn.