De naturområden som påverkas av bygget har inventerats. Inventeringarna finns med som ett underlag i järnvägsplanens miljökonsekvensbeskrivning. Därefter har Trafikverket och Göteborgs Stad mätt in och inventerat träden och parkmiljön för att få en överblick av trädens naturvärde och kondition.
I entreprenörens uppdrag ingår att skydda träden
I de tekniska handlingar entreprenören bygger efter står vilka anpassningar och skyddsåtgärder som ska utföras för att spara så många träd som möjligt. Besluten har grundats på vad som är tekniskt möjligt, ekonomiskt rimligt och miljömässigt motiverat.
Parken kommer att återställas
När vi har byggt färdigt och ska återställa grönområdena kommer vi att kompensera för de nertagna träden genom att bland annat plantera nya träd och placera ut grova stammar som död ved.
Vilka arter växer i Krokängsparken?
Främst i Krokängsparken och på Bratteråsberget växer många äldre ekar. Här finns också björk, ask, lind, oxel, apel, hassel, druvfläder, rönn och nypon.
Hur många träd bevaras och flyttas?
Vi har kunnat bevara cirka 260 träd inom arbetsområdet och inom det område som vi har nyttjanderätt för enligt järnvägsplanen för Hamnbanan, Eriksberg- Pölsebo. Vi har också bevarat ytterligare 22 träd genom att tillfälligt eller permanent flytta dem. Merparten har flyttats till en depå vid Lundby nya kyrka.
Vad innebär tillfällig och permanent flytt?
Tillfällig flytt av träd innebär att träd flyttas under byggtiden, till en utvald och iordninggjord växtplats där de får stå 3–6 år. Under åren som träden står på sin tillfälliga plats sköts de om och får vatten och näring och de beskärs, tills de kan flyttas tillbaka när byggnationen är klar.
Permanent flytt av träd innebär att ett träd flyttas till en ny och permanent plats i närområdet. Även träd som flyttas permanent får frekvent skötsel första tiden efter plantering.
Träden som inte klarar av en flytt, inte går att flytta, eller inte är ekonomiskt rimliga att flytta har tagits ned. Även de träd som växer där tunneln byggs och träd som inte bedöms klara påfrestningarna de skulle utsättas under byggtid har tagits ned.
Hur flyttar man träd?
Det finns flera olika metoder för att flytta träd. Det som avgör vilken metod som ska användas är trädets och rotklumpens storlek. Det är viktigt att få med så stor del av rotklumpen som möjligt, för att trädet ska kunna återhämta sig på ett bra sätt.
För mindre träd används en specialbyggd trädflyttningsmaskin. Mobila trädflyttningsmaskiner finns i olika storlekar och de kan användas för att flytta träd med en stamomkrets upp till cirka 1 meter och med en rotklump på max 3 meter i diameter och till ett djup av maximalt 1,5 meter. Samma flyttningsmaskin används för upptagning, flytt och plantering.

Flytt av större träd
Träd med större omkrets (cirka 1–3 meter) och rotklump (4–10 meter i diameter) kan flyttas med hjälp av en mobilkran, alternativt dras eller skjutas till den nya växtplatsen.
Flytten av den stora eken, den som växer där klubbhuset låg
Vi behöver flytta den stora eken bakom klubbstugan. Trädet ska flyttas en kort sträcka och kommer stå i kanten av den nya fotbollsplanen. Eftersom trädet är stå stort så behöver vi förbereda det inför flytten genom att stärka dess rotsystem. Detta görs under flera säsonger.
Höst 2017: del 1: överfyllda jordmassor tas bort, ett tunt lager näringsrik jord fylls på.
Höst 2018: del 2: Trädets rötter beskars på två av trädets sidor
Höst 2019: del 3: de två sista sidorna av rotklumpen beskärs
2019 - 2020: Byggstart av tunnel.
2023 - 2024: Flytt av den stora eken sker någongång dessa år då tunneln är klar.
