Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Barn som åker tåg

Göteborg–Borås, dubbelspårig höghastighetsjärnväg

Höghastighetsjärnväg mellan Västsveriges två största städer. En del av en ny generation järnväg.

Göteborg–Borås
Vi planerar en cirka 6 mil dubbelspårig järnväg för höghastighetståg och snabba regionaltåg mellan Göteborg och Borås, dimensionerad för en hastighet på 250 kilometer i timmen. Den nya järnvägen knyter Västsveriges största städer närmare varandra och förbättrar kommunikationerna till Landvetter flygplats. Utbyggnaden skapar även möjlighet för snabbare resor mellan Göteborg och Stockholm som en del av en ny planerad stambana mellan Göteborg och Stockholm.

Tidplan
Vi planerar för en byggstart 2025–2027.

Vad händer nu?
Uppstart av en lokaliseringsutredning för sträckan Göteborg–Borås pågår. I förberedelserna ingår bland annat upphandling av konsult och dialog med politiker och tjänstemän i Västra Götalandsregionen och kommunerna längs sträckan. Lokaliseringsutredningen är första delen av järnvägsplanen och den del av planläggningen där vi undersöker vilka dragningar av järnvägen som ger bäst nytta och vilken påverkan de kommer ha på omgivningen.