Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Leverantörsdialog våren 2016

Under våren bjuder projekt Göteborg–Borås in till leverantörsdialog. Samtalen kommer att föras kring projektets sträcka Mölnlycke–Bollebygd som är först ut av de tre delsträckorna att upphandlas.

Nu behöver projekt Göteborg–Borås utbyta kunskap och information inför kommande upphandlingar. Projektets upphandlingsansvarige Roland Mårtensson håller i leverantörsdialogen och hoppas på både svenska och internationella mötesdeltagare. Tider finns att boka under tiden 21:e mars till 14:e april.

Vad är det du hoppas på när projektet bjuder in leverantörer till dialogmöte?

Vi hoppas kunna uppdatera deras kunskap om projektet och att deras synpunkter ska hjälpa oss att hitta rätt paketering av kontrakten och rätt affärsform.

Vilka är ni från Trafikverket som deltar i mötena?

Det är projektchefen Sara Distner, projektledaren för etappen Mölnlycke-Bollebygd Janne Johansson, teknikansvarige Tomas Johansson, projekteringssamordnare Maria Hermansson och jag själv. Alla fem kommer inte att delta på alla möten men vi är 3-4 st på varje.

Varför bjuder projektet in leverantörer till dialogmöte?

Vi vill ta del av leverantörernas kunskap och erfarenhet för att hitta optimala lösningar när det gäller de framtida kontrakten och samtidigt ge möjlighet för leverantörerna att fritt komma med synpunkter på till exempel höghastighetsprojektet som helhet.

Kan de som kommer hoppas på fördelar i kommande upphandlingar?

Nej, medverkan i leverantörsdialogen påverkar inte möjligheten att delta i de kommande upphandlingarna. Däremot kan det ju vara en fördel att uppdatera sina kunskaper om projektet, om inte annat för det egna företagets planering.

Byggstart är ju inte förrän 2020, varför träffas så här långt innan?

Stora projekt som Göteborg–Borås har långa processtider och chansen att påverka de framtida kontraktens utformning finns just nu. Om två år vill vi kunna upphandla entreprenaderna och innan dess ska konsulter ta fram bygghandlingar och förfrågningsunderlag.

Är det någonting nytt för upphandlare att ta hänsyn till?

Ja, en relativt ny sak är sociala hänsyn i kontrakten. Det innebär att vi ställer krav på bland annat minimilöner för arbetstagarna i entreprenaderna, socialförsäkringsskydd men också krav på rutiner för tillverkning av varor som ska användas.

Inbjudan skickas också till internationella leverantörer, skiljer de sig på något vis från de svenska?

Ja, generellt sett är de utländska entreprenörerna större än de svenska och de önskar också få större kontrakt att lämna anbud på. En del av dem är redan etablerade i Sverige och vet hur saker och ting fungerar här men för dem som inte är det blir det en resa att göra. Vi kommer att kunna använda engelska som arbetsspråk men kontraktsspråk blir svenska liksom entreprenadjuridiken.