Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vi undersöker Stensjön

För att få mer information om markförhållandena under Stensjön (Mölndal) gör vi geofysiska undersökningar i sjön.

Denna vecka undersöker vi Stensjön med så kallad sjöseismik. Undersökningen som var planerad att ske tidigare har fått skjutas fram på grund av att sjön varit frusen.

Så går det till

Arbetet utförs med en liten båt med utombordsmotor. En hydrofonkabel läggs på sjöbotten längs en mätlinje genom att ett ankare placeras i ena änden av mätprofilen och sedan läggs kabeln på botten för hand genom att sakta åka med båten längs mätprofilen. En elastisk våg alstras från en pulskälla med 20 meters avstånd längs mätlinjen. Pulskällan är i detta fall en mindre sprängladdning (cirka 30 gram). Laddningarna hålls cirka 0,5 meter ovanför sjöbottnen med hjälp av en flytboj.

Genom att mäta tiden, sträckan och amplituden för den elastiska vågen, kan till exempel bergnivåer uttolkas. När mätningarna är klara tar man upp kabeln för hand genom att åka i motsatt riktning av mätlinjen och kabeln läggs tillbaka i båten.

Det kommer att höras en dov smäll vid sjön när en laddning detonerar. Det blir en mindre lokal slamning av ytligt sediment runt laddningarna och runt kabeln när den läggs i och tas upp, mycket mindre än vid till exempel grävning och muddring.