Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Projekt Göteborg–Borås besöker InnoTrans-mässan i Berlin

InnoTrans är en stor tågteknikmässa i Berlin och projektets upphandlingsansvarige Roland Mårtensson och teknikansvarig Tomas Johansson är på väg dit.

Roland, ni åker ju snart till InnoTrans-mässan i Berlin, vad ska ni göra där?

– Vi ska visa upp projektet för leverantörer och berätta att upphandlingar av byggnation närmar sig för projektet. Vi hoppas att den första upphandlingen ska vara ute om två år, under 2018. Vi ska också gå på ett tunnelseminarium där senaste tekniken presenteras vilket är intressant för ett projekt som vårt med många tunnlar. Sen träffar vi branschföreningar för järnväg och där vi ska få lära oss vad som är nytt hos dem, få ta del av deras erfarenheter och kompetenser för stora projekt.

Vilka kommer ni träffa på mässan?

– Vi träffar olika leverantörer, allt ifrån materialleverantörer av fixerat spår och entreprenörer för själva byggnationen av bana och stationer. Roland berättar att de bokat in många möten med leverantörer från flera länder och att de hoppas på givande utbyte under de två heldagarna de besöker mässan.

Vilka förväntningar har du på mässbesöket?

– Träffa så många företag som möjligt och sprida information om och kring projektet för att så många som möjligt ska veta att projekt finns och vilka planer vi har framöver. Vi vill också lära oss de bästa metoderna just nu inom exempelvis tunnelbygge och övergångskonstruktioner mellan bank och bro.

Teknikansvarig Tomas Johansson kommer förbi under vårt samtal och får svara på samma fråga: – Att vi visar upp projektet för internationella leverantörer och så hoppas jag lära mig mer om fixerat spår (slab track).

– I övrigt, säger Roland, hoppas vi förstås knyta nya kontakter men också träffa tidigare bekantskaper.

Hur viktig är en mässa som InnoTrans för projektet?

– Det är en självklarhet och nödvändighet för att åka för oss som är beroende av att få bud från internationella leverantörer. En bonus är förstås att få vara på en så stor mässa och se det senaste kring järnvägsteknik, avslutar Roland.