Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Projektchefens återblickar och framtidstankar

Projektchef Sara Distner summerar ett händelserikt halvår och berättar om vad som väntar under resten av 2018.

Hur summerar du halvåret som gått?

Den nationella transportplanen för åren 2018-2029 är nu beslutad där regeringen är tydlig med att nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas och att utbyggnaden ska påbörjas från de tre ändpunkterna. Projekt Göteborg-Borås prioriteras in i planen vilket innebär att Trafikverket ska fortsätta sin planläggningsprocess med byggstart någon gång under perioden 2024-2029. Visst finns det flera frågetecken kvar att räta ut som hastighetsfrågan, utbyggnadstakt och den totala finansieringen, men det är en tydlig inriktning som känns mycket positiv och vi behöver nu fortsätta pågående diskussionerna med Västra Götalandsregionen.

Vilket arbete pågår i projektet nu och vad händer framöver?

Sedan våren 2017 har vi fokuserat våra resurser på de delar där vi bedömt att arbetet gett kunskapsunderlag för ett omtag enligt den nya regionala inriktningen. Det innebär till exempel att vi har pausat projekteringsarbetet med Mölnlycke station och istället fokuserat på arbetet med spårlinjen från öster om Mölnlycke till Bollebygd. Vi har också planerat för stationen på Landvetter flygplats.

Det finns mycket att se fram emot och vi har ett spännande halvår framför oss. När jag i början av 2019 summerar andra halvåret 2018 hoppas jag att vi har fått klarhet i många av dagens frågor och kunna berätta mer om det som idag är otydligt.

Fakta Göteborg-Borås

Ca 6 mil dubbelspårig järnväg för höghastighetståg och snabba regionaltåg mellan Västsveriges två största städer. En del av en ny generation järnväg som ska ge snabbare resor mellan storstadsregionerna, smidigare arbetspendling och ökad tillgänglighet till Landvetter flygplats.