Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Länsstyrelsen: "Den nya järnvägen bedöms påverka miljön"

På Trafikverkets begäran har länsstyrelsen bedömt hur miljön kan påverkas av den nya järnvägen mellan Göteborg och Borås. Bedömningen är att järnvägen kan medföra påverkan på flera sätt.

Stor potential för nya fornfynd, vikten av att kompensera för påverkan på arter och naturvärden – och en uppmaning till Trafikverket att tydligt redogöra för hur man ska förebygga att järnvägen bildar onödiga barriärer i landskapet. Det är några teman i länsstyrelsens beslut om betydande miljöpåverkan för den nya järnvägen, som fattades under sommaren.  

Beslutet i linje med Trafikverkets planering 

Jeanette Svensson är ansvarig för miljöbedömning på Trafikverket. Hon var en av de som ansvarade för det underlag som beskriver hur projektet kan påverka miljön, som ligger till grund för länsstyrelsens beslut, tillsammans med en sammanställning av vårens samråd om den nya järnvägen. 

Jeanette Svensson, miljöbedömningsansvarig i projekt Göteborg–Borås 

– Beslutet var väntat, en sex mil lång järnväg riskerar alltid att påverka miljön på ett betydande sätt. För vår del är jag glad att vi lyckades hålla vårens samråd digitalt. Det gav oss många bra synpunkter från myndigheter och allmänheten, och ett gediget underlag för länsstyrelsen att tycka till om, säger Jeanette Svensson. 

I länsstyrelsens beslut finns många punkter för Trafikverket att ta hänsyn till i sin fortsatta utredning och planering av järnvägen. Jeanette Svensson ser dessa med tillförsikt: 

– Länsstyrelsens synpunkter på vårt fortsatta arbete går i linje med vår syn på vikten av hållbarhet och hänsyn till miljön vi ska bygga i. Jag arbetar med duktiga miljöspecialister i projektet, och dessa synpunkter visar att de tänker och jobbar helt rätt. Vi ser fram emot en fortsatt bra dialog med länsstyrelsen om den nya järnvägen.