Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Om Göteborg-Borås

Dubbelspårig järnväg mellan Västsveriges två största städer. En del av en Sveriges nya stambanor.

Trafikverket planerar en dubbelspårig järnväg för höghastighetståg och snabba regionaltåg mellan Göteborg och Borås.

Varför behövs en ny järnväg mellan Göteborg och Borås?

Sträckan Göteborg–Borås är ett av Sveriges största pendlingsstråk. På grund av långa restider med tåg mellan Göteborg och Borås väljer många i dag istället att resa med bil eller buss. Detta gör att det blir trångt både på trafiklederna och inne i tätorterna. Med den nya järnvägen, som byggs för 250 kilometer i timmen, kan restiden mellan Göteborg och Borås kraftigt förbättras och antalet tåg öka rejält. Det blir då mer självklart att välja den hållbara tågresan.

Utlandet kommer närmare Västsverige

En station vid Landvetter flygplats ger alla som bor i regionen möjlighet att nå flyget med tåg. Med flygplatsen bara en snabb tågresa bort, blir internationella knutpunkter och arbetsmarknader mer tillgängliga för företag och boende i Västsverige. På samma sätt blir Västsverige mer tillgängligt för internationella besökare och arbetsmarknader.

En del av Sveriges nya stambanor

En ny järnväg Stockholm–Göteborg via Jönköping betyder snabbare, mer hållbara, resor mellan storstads-regionerna och möjlighet till en mer robust tågtrafik på den i dag hårt ansträngda Västra stambanan. Miljön gynnas genom att fler transporter flyttas från väg till järnväg. 

Ta del av Trafikverkets arbete med att planera Sveriges nya stambanor.
Läs om Trafikverkets arbete med nya stambanor