Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

"Ett drömprojekt för vilken konsult som helst"

Jessica Dosenius har gott om erfarenhet från inköpsvärlden, men är ny som inköpsansvarig för den nya järnvägen mellan Göteborg och Borås. Ett uppdrag hon ser fram emot att sätta tänderna i.

Hon är anställd på Trafikverket sedan snart sju år, varav majoriteten av denna tid varit i järnvägssektorn.  Kvalificerad inköpare för många investeringsprojekt; koordinator i två A-leverantörsteam; kvalificerad inköpare för det nationella tågledningssystemet… listan över meriter kan göras lång när det kommer till Jessica Dosenius.

Ändå är det först nu hon arbetar i ett av de projekt som Trafikverket inackorderar i portföljen ”Stora projekt”, även kallade megaprojekt. Den nya järnvägen mellan Göteborg och Borås är en av tre delsträckor som utreds och byggs för Sveriges nya stambanor.

 – De nya stambanorna är Sveriges största projekt inom infrastruktur, och vi måste vara ödmjuka inför utmaningarna som det innebär, i form av långa ledtider och stort politiskt engagemang. Samtidigt ska vi vara tydliga mot leverantörerna  att de står inför möjligheten att arbeta med Sveriges mest intressanta projekt i branschen, säger Jessica Dosenius.

Aldrig gjorts förut i Sverige

Hur ser då branschen på denna möjlighet?

 – De är väldigt sugna. Både våra svenska och utländska konsulter och entreprenörer vet vilket stort uppdrag det är att bygga ny järnväg för höghastighetståg och snabba regionaltåg. Dessutom i ett land som Sverige, där det aldrig gjorts förut, säger Jessica Dosenius.

Och finns det något med just delsträckan mellan Göteborg och Borås som utmärker sig särskilt?

 – Ja, vi har ett utredningsområde med väldigt varierad terräng: allt ifrån kuperade sträckor till större vattendrag till skogsområden och berg. Vilken sträckning vi till slut än väljer för den nya järnvägen, så kommer de konsulter och entreprenörer  vi anlitar för att bygga järnvägen att få mycket att sätta tänderna i. Ett drömprojekt för vem som helst.

Gillar kreativa leverantörer


Så vad kommer att krävas av den eller de leverantörer som vill arbeta med att bygga den järnväg som Trafikverket just nu tar fram en lokaliseringsutredning om, och snart planerar en mer exakt utformning för?

 – Först och främst krävs god och varierad erfarenhet. Det krävs en kapacitet att kunna leverera på en skala som många mindre projekt inte kräver. En stark organisatorisk förmåga och en förmåga att ställa om väldigt snabbt utifrån behov. Sedan måste det också vara en leverantör som har kapaciteten att vara tillgänglig över lång tid. Sist men inte minst gillar jag leverantörer med ett stort mått av kreativitet, som besitter en god förmåga att lösa problem!