Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Borås station från ovan med väg och järnvägsspår i bakgrunden

Informationsblad gällande val av affärsform

Informationsblad med information om val av affärsform för kommande upphandling av den andra järnvägsplanen: Borås, Göteborg-Borås, del av Nya stambanor.

Detta informationsblad kan hittas via länken nedan och ni kommer hitta värdefull information om val av affärsform för upphandlingen av den andra järnvägsplanen för Göteborg-Borås. Namnet på kommande upphandling heter: Konsultuppdrag för framtagande av järnvägsplan Borås tillsammans med miljökonsekvensbeskrivning och systemhandling för Göteborg-Borås, del av Nya stambanor i Borås kommun inom Västra Götalands Län.

Viktiga tider för upphandlingen

  • Ansökningsinbjudan annonseras i Kommers 2022-01-03 (OBS! Publicering av TED-annonsen tar ca tre dagar så upphandlingen syns i Kommers tidigast 2022-01-06).
  • Sista svarsdag: 2022-02-14
  • Kvalificerande och utvalda anbudssökande är inbjudna att få ta del av förfrågningsunderlaget: 2022-04-01
  • Sista anbudsdag: 2022-06-13
  • Planerad kontraktsstart i slutet av oktober 2022

Kort beskrivning av delen Borås

Järnvägsplan för Borås startar i kommungräns mot Bollebygd och avslutas vid befintlig Borås C.

Den högst rangordnade korridoren medger delvis en lokalisering nära väg 40. Strax öster om Viareds verksamhetsområde förgrenar sig den nya järnvägen vid en planskild kopplingspunkt. En bibana viker av norrut mot centrala Borås och ett stationsläge för regionaltågen mellan Göteborg och Borås vid befintlig station Borås C.

Huvudbanan fortsätter österut från den planskilda kopplingspunkten till ett stationsläge vid Osdal, som planeras för att möjliggöra stopp för höghastighetståg och regionaltåg som ska vidare mot Jönköping. Station vid Osdal ingår dock inte i järnvägsplan Borås.

Information om val av affärsform och upphandling av järnvägsplan: Borås för Göteborg-Borås (pdf-fil, 274,4 kb)