Nationell plan
Den 8 april 2014 beslutade regeringen om en nationell plan för transportsystemet, från 2014 till 2025. Olskroken planskildhet ingår i planen med byggstart 2018 och beräknad trafikstart 2025/2026.
Bakgrund och framdrift
Grundläggningsarbetena, det vill säga arbeten med bland annat pålning och spontning pågår, enligt planen fram till 2024. De omfattande grundläggningsarbetena krävs för att förstärka marken för de nya delarna i järnvägsanläggningen, vilket kräver en mängd åtgärder för att skapa en säker trafikmiljö.
Förra året jobbade vi mest med pålning och spontning i närheten av Partihallarna, som förberedelse för att kunna anlägga brostöd.
2021 och 2022 är de mest högintensiva åren, vi arbetar både med broar och spår och måste stänga tågtrafiken vid olika tillfällen. Sedan om allt går enligt beräkningarna blir 2023 och 2024 lugnare.
Under 2025 skall bro- och markarbeten vara helt klara. Då fortsätter arbeten med järnvägen fram till beräknad överlämning av färdig anläggning i december 2025, det teknikområdet kallas BEST, med provdrift med mera. Läs mer om hur vi bygger järnväg här.
2022 är nog kanske det mest intensiva året, särskilt när det gäller broarbeten, där vi skall lansera in Gullbergsbron, ansluta Godstågsviadukten 1 samt bygga färdigt Olskroksbron.
Planering kan förskjutas av produktionstekniska skäl.
Påverkan på tågrafiken
Arbetena måste utföras i en särskild ordning och under en lång period, eftersom de medför en påverkan på närliggande anläggningar, som spår och byggnader där vi måste säkerställa att dessa inte påverkas negativt av de nya byggnadsdelarna.
Sedan tillkommer det faktum att vi måste förhålla oss till all pågående tågtrafik i området avseende vilka tider vi får tillstånd att arbeta på. Tågtrafiken styr även delvis i vilken ordning vi kan arbeta, då vi vill påverka persontrafik och godstransporter så lite som möjligt.
Samordnad byggnation
Olskroken planskildhet bygger även Västlänkens spår in till centralen. Dessa utbyggnader samordnas av kostnads- och effektivitetsskäl.
Läs mer och se film om hur Västlänken framskrider
Tidskriften Betong gjorde en djupdykning i fakta om Olskroken planskildhet (och Västlänken) hösten 2020 och inledde: Järnvägsknuten byggs om för cirka fyra miljarder kronor. Varje dygn passerar här cirka 660 tåg och alla fem spåren ligger i samma plan. Efter ombyggnaden kommer tågen att passera på olika nivåer och behöver inte stanna för mötande tåg. Tågstopp måste bokas 18 månader före de stora arbetena som kräver avstängningar. En stor satsning görs på slaggbetong för att minska klimatpåverkan och projektet är ett av Trafikverkets första som upphandlats med ECI.
Läs artikeln i Tidskriften Betongs (2019-11-01) fördjupningsnummer via denna länk.