Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Den skyddsvärda knölnaten som flyttats till ny växtplats i Gerrebacka mår bra. Bild: Tove Olsson

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Knölnaten mår fint i Gerrebacka

De knölnatsplantor som flyttats till en damm i Gerrebacka, i ett naturområde, växer och frodas. Vissa tecken tyder också på den kommer tillbaka i Gullbergsån.

Teknikingenjören Tove Olsson har ansvar för att följa upp den flytt av den skyddsvärda växten Knölnate som gjordes före sommaren. 

Läs nyhet om upphittad och flyttad Knölnate här.

– När jag var och hälsade på de flyttade plantorna kunde jag konstatera att de ser riktigt starka och livfulla ut, säger Tove Olsson nöjtd.

De bor numera i en damm i Gerrebacka. Dammens läge är i ett vackert naturområde, där naten får de bästa förutsättningar framöver.

– Se bilderna för att få en uppfattning om hur vår härliga lilla krabat ser ut så ni kan hålla utkik efter den i Gullbergsån, uppmanar hon. 

Den finns inte just nu i Gullbergsån men det den verkar komma tillbaka och har påträffats två år i rad nu.

– Vi hittade den förra året och flyttade de plantor som hittades men den hade återetablerat sig i år och då flyttade vi även de plantor som vi hittade i år.

Just nu ska inte några plantor finnas kvar eftersom alla som hittades i år flyttades.  

Knölnaten är en liten, vattenlevande, flerårig ört som lever helt nedsänkt under vattenytan. Natens stjälk är trind, trådfin och rikt grenig. Bladen är mycket smala, knappt en millimeter breda och långspetsade.