Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

En sådan här spårgående liftmotorvagn gjorde en justering av en kontaktledning på Skäran.

En sådan här spårgående liftmotorvagn gjorde en justering av en kontaktledning på Skäran.

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Bygga järnväg – en minst sagt komplicerad historia

Att bygga om, till eller ny järnvägsräls och koppla in i anläggningen är ingen enkel sak. För den som är intresserad av hur det går till har vi sammanställt särskilda sidor på webben. För Olskroken planskildhet och för Västlänken, samt gjort en film.

I Västverige satsar vi stort på att förbättra järnvägskapaciteten. Olskroken planskildhet ökar kapaciteten till och från Göteborg, samtidigt får stan en ny tågtunnel.

Samtidigt som det synliga arbetet med markförstärkning, broar och ledningsarbeten pågår pågår planeringen för de system och den teknik som ska installeras sen, för att tågen ska kunna rulla när broar och banor är färdigbyggda.

Så bygger vi järnväg i Olskroken

I Olskroken planskildhet pågår en mängd större och mindre arbeten för att bygga om spår och växlar så att järnvägsanläggningens kapacitet kan ökas. När broarna är klara fortsätter arbetet med själva järnvägen, ett teknikområde som kallas BEST.

Läs om hur vi bygger om järnvägen i Olskroken planskildhet här

Så bygger Västlänken järnväg

Under första halvan av 2021 pågår detaljprojektering av järnvägsanläggningen i Västlänken samtidigt som järnvägsarbetena fortskrider. Det handlar om att få bana, el, signaler och telekommunikation på plats.

Läs mer om hur Västlänken bygger sin järnväg här

Samtidigt som jobbet med att bygga tunnlar och broar pågår förbereder vi alltså de installationer och BEST-arbeten som måste till. Dessa arbeten kallas BEST, den klassiska uppdelningen är B för bana, E för el, S för signal och T för tele.

Se film om hur arbeten med BEST går till här