Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Våren och sommarens arbeten i Olskroken planskildhet

Olskroken planskildhet går in i det produktionsmässigt tuffaste året sen vi startade ombyggnaden av en av landets högst belastade knutpunkter. Ombyggnaden ökar framkomligheten för all tågtrafik till och från Göteborg. Här ser du vad som sker framöver.

Att bygga planskilda järnvägsspår går inte att genomföra utan att vi både syns och hörs. Vi jobbar för att så långt som möjligt minska alla störningar under byggtiden.

De här arbetena pågår i vår och sommar

Vi kommer att arbeta i skift. Komplexa kommande arbeten innebär att vi leder om tågtrafik.

Karta över våren och sommarens arbeten i Olskroken planskildhet: 1. Norra spårområdet, 2. Norra och Södra Ånäsbron, 3. Olskroksbron, 4. Fruktgatan, 5. Godstågsviadukten och 6. Västlänkens spår. Klicka på bilden för att se kartan i en större storlek. 

 

1. Norra spårområdet

Vi har utökat vårt arbetsområde norrut, längs med Partihallarna. Där ska vi flytta spår och växlar på Bohusbanan under våren. Vi river även två spår på Norge/Vänerbanan och ersätter dem i nya lägen på en delsträcka, från april fram till sommaren.

2. Norra och Södra Ånäsbron

Spår över Södra Ånäsbron rivs i sommar och tågen på Västra Stambanan leds över den nya Norra Ånäsbron.

3. Olskroksbron

Vi jobbar med att gjuta brostöd för fortsätt­ningen av bron, längs Partihallarnas södra sida mot spår­ området. Vi utför också markarbeten, så att vi ska kunna gjuta ännu fler brostöd, och komma igång med broöverbyggnaderna. Fler balkar ska också på plats i höst.

4. Fruktgatan

Vi fortsätter påla och sponta utmed Fruktgatan, ner mot Gullbergsån. Här kommer både Olskroksbron och Godstågsviadukten att gå.

5. Godstågsviadukten

Här bygger vi en förgrening över Västlänkens nya spår.

6. Västlänkens spår

Projektet bygger spår in mot deletapp Centralen, projekt Västlänken. Vi pålar på den västra sidan av Gullbergsån, vid E6:an.

Projektet Olskroken planskildhet är finansierat genom den nationella planen och kommer att pågå fram till trafikstarten som beräknas till slutet av december 2025.