Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bilden vilsar en helikopter i skyn som lyfter en kontaktledningsbrygga.

En helikopter hovrade över Olskroken i måndags eftermiddag, jobbet med att lyfta kontaktledningsbryggorna tog sammanlagt 20 minuter.

En helikopter i arbete i Olskroken i måndags

I måndags skedde de planerade helikopterlyften. Maskinen flög då lågt för att utföra rivningsjobb genom att lyfta kontaktledningsbryggor, för att projektet ska kunna bygga järnväg.

Bortanför järnvägen ligger spårvägen sedan E20 och till sist Pellerins margarinfabrik i Olskroken. Helikoptern höll sig i närheten av E20, Alingsåsleden, jobbet gjordes mellan Olskroksmotet och Partihallsförbindelsen, se röd ring i bilden nedan.

Bilderna är tagna uppifrån Olskroksbron som som vi bygger på just nu. Helikoptern hjälpte till att riva kontaktledningsbryggor. Den lyfte fyra bryggor som vägde mellan ca 900 och 1200 kg styck och var mellan 17 och 24 m långa.

Alla bryggorna sträckte sig över Västra stambanan som nu rivs här för att få en annan provisorisk dragning under en period. Av de fyra bryggorna gränslade 2 st även spårvägen, som hade trafikavstängning och spänningslös kontaktledning för att detta arbete skulle kunna utföras.

Spårvägen var också på plats med sin Lifträlsbil för att hjälpa till på sin sida. Helikoptern lyfte bryggorna från kontaktledningsstolparna och bort över alla spår i Olskroken, för att lägga dem vid Partihallarna på den tillfälligt stängda Fruktgatan.

Allt gick siom beräknat. Det tog nästan bara fem minuter mellan varje lyft och allt var över på runt 20 minuter. Men då var allt förberett, alla ledningar och utrustning i bryggorna var redan rivet samt att även bryggornas infästningar var bortskruvade. Bilderna är tagna uppifrån Olskroksbron som är under byggnation i projektet.

Bron som ska knyta samman Västra stambanan och Västlänken planskilt från övriga korsande banor.