Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Maskinen
Denna nyhet är äldre än 6 månader

En maskin med stor kapacitet som heter Desec

Den stora specialmaskin som rullades in i vårt arbetsområde i juni heter Desec och användes vid byte av järnvägsväxlar.

Den här maskinen jobbade i vårt projekt i mitten av juni. Den kommer ursprungligen från Finland och kom till Sverige 1994 för att göra sitt första jobb i Kiruna.

Så här funkar den:
Maskinen används vid byte av järnvägsväxlar och transporteras ut till projektet på en specialbyggd järnvägsvagn. De nya växlarna levereras också av järnvägsvagnen och står då placerade lite snett på vagnen. 

Växeln fälls sedan ned i horisontalläge så den ligger plant och Desec, som är en larvgående* maskin, rullar in med larverna på var sida av växeln och placerar sig rakt ovanför för att sedan häkta tag i växeln med sina krokar och lyfta av den från järnvägsvagnen.

Desec larvar sedan fram till den position där växeln ska vara placerad. Genom att vi har med en mätare i processen så kan växeln placeras i rätt läge.
Den kan läggas med en precision på någon millimeter. Slutjustering görs sedan med spårriktare som justerar bädd, räls och växlar.

*Larverna kan vridas 360 grader så maskinen är mycket smidig att manövrera

Maskinen på bilden är gul och stor och används vid järnvägsarbeten.Maskinen på bilden har stora larfötter som kan vridas i 360 grader.