Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

På bilden lyfter vi två stålbalkar för Olskroksbron à 130 ton stycket.

Det var inga lätta grejor vi lyfte i fredags. Observera hur nära tågtrafiken vi arbetar.

Stort lyft för Olskroken

I fredags lyftes två stålspann upp för att placeras mellan två brostöd, på den kommande Olskroksbron. Lyftet utfördes av två mobilkranar vilka lyfte parallellt. Två balkar, 45 meter långa och 130 ton tunga lyftes upp och monterades på plats.

Nästa steg är att blästra, svetsa och måla det som återstår av dessa arbeten på balkarna. Cirka 16 personer arbetade med lyftet av balkarna från fredagens morgon fram till eftermiddagen.

Olskroken är en av de broar som uppförs i detta stora projekt, i syfte att effektivisera järnvägstrafiken genom den kritiska järnvägsknuten i Olskroken. Järnvägsbanor särskiljs i olika plan och sex nya broar byggs. 

Med lyftet som gjordes i fredags har vi passerat ytterligare en av de stora milstolparna under genereringen, som även kan beskrivs som inkopplingar i järnvägsanläggningen. Det möjliggör fortsatt byggnation av spår som ska tas i drift i oktober.

I övrigt har projektet under sommaren arbetat vidare med rivning av Västra stambanan över Södra Ånäsbron och Gamlestadsbron samt startat mark- och grundläggningsarbeten i området. Arbetena har gått helt enligt planeringen.