Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Väg 160

Väg 160, Säckebäck–Varekil, ny väg

När väg 160, Säckebäck–Varekil, öppnades för trafik i juni 2019 har säkerheten och framkomligheten förbättrats. Det arbete som nu återstår, bland annat en pendelparkeringsplats och gång- och cykelväg, beräknas vara klart vintern 2020.

Nya vägen går öster om den gamla och har en hastighet på 80 km/t. Gamla vägen kommer när projektet är klart ha blivit en lokalväg samt gång- och cykelbana.

Den 19 juni öppnade vägen för trafik. Det är vissa arbeten kvar att göra som vi planerar bli klara med under höst och vinter 2019-2020. Det vi kommer arbeta med från i höst är att göra i ordning gång- och cykelvägen och dess planskilda korsningar under vägen. Vi bygger dessutom en pendelparkering vid busshållplatsen Säckebäck och gör i ordning vägslänterna.

Under byggtiden prioriteras säkerheten och vi stänger av med hjälp av trafikvakter när vi behöver spränga. Vi gör också vad vi kan för att anpassa oss till trafikanternas behov och har en fortlöpande dialog med bussoperatörerna. 
Det är mycket viktigt att hastigheterna hålls, tänk på att vägen är en arbetsplats.

Så här ser den nya vägen ut som öppnade i juni 2019!

Du hittar fler översiktsbilder i mappen Byggbilder. 

nya_vag_fjorden_750x230.jpg

Bakgrund:
Huvudvägen över Orust har stor regional betydelse, med pendlingstrafik till fastlandet. Mellan Säckebäck och Varekil är det smalt och krokigt med dålig sikt och bergiga sidoområden. 
Den nya landsvägen blir cirka tre km lång plus fyra km gång- och cykelväg. Vägen blir åtta meter bred med ett körfält i vardera riktning, hastigheten blir 80 km/t.