Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

2000-åriga ritualer vid Varekilsnäs

Arkeologerna väntar med spänning på resultaten från undersökningarna som föregått ombyggnaden av väg 160. Hur gamla är stenarna? När kom det folk hit? Vad sysslade de med? Det är frågor man hoppas få svar på.

Alla fynd är viktiga för att kunna ge svar på en mängd frågor, även den om ifall det verkligen rör sig om gravar. På bilden till höger ser du lämningar från människor, som nu ska analyseras.

– Självfallet är det viktigt att få veta när man vistades här på åsen men lika angeläget är det att försöka förstå vilka handlingar som utfördes och varför det var så viktigt att lägga sten till sten, säger arkeologen Pia Claesson vid Statens historiska museer.

När fältundersökningarna nu är avslutade tar nya arbetsuppgifter vid. Man har undersökt stenarna och bland annat funnit benrester, tänder och fragment av keramik. Proverna är nu skickade och kommer att analyseras med bland annat kol 14-metoden.

– Mätdata, foton och fynd ska ordnas och katalogiseras och olika prover ska skickas för vidare analys, berättar arkeologen Pia Claesson vid Statens historiska museer.Vid undersökningarna som utfördes under hösten hittade man i närheten av stenhögarna på östra sidan av vägen bland annat ben från människor. En ung man, en tonåring och sannolikt en kvinna.

Bland benen fanns ett skalltaksfragment, en tandrot och en kindtand. Redan nu kan du få en fördjupad inblick i historien genom att klicka på denna länk och läsa Pia Claessons egna texter som beskriver bilderna nedan och berättar mer om de olika fynden.

Vid vårt informationsmöte den 1 mars i Tegneby församlingshem kl 18-20 har vi bjudit in museet för att berätta mer.

Läs här Pia Claessons bildsatta text om undersökningarna.

Tidigare nyhet om arkeologin nås via denna länk.

Mer information: http://arkeologerna.com/category/blogg/