Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Teamet bakom vägprojektet mellan Säckebäck och Varekil.

Teamet bakom vägprojektet mellan Säckebäck och Varekil. Foto: Göran Sundvall

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Väg 160 har nominerats för arbetsmiljöpris

Säkerhet och arbetsmiljö är oerhört viktigt på landets byggarbetsplatser – ingen ska skada sig på jobbet. Därför delas årligen Håll Nollans arbetsmiljöpris ut till ett byggprojekt som gjort skillnad för att skapa en trygg och säker byggarbetsplats.

Det är föreningen "Samverkan för noll olyckor i byggbranschen" som ligger bakom kampanjen Håll Nollan. Detta gör man för att uppmana om en av de absolut viktigaste frågorna i branschen: ingen ska skada sig på våra byggarbetsplatser! Genom att arbeta med ständigt fokus på säkerheten, och ställa höga krav på arbetsmiljön, har ombyggnaden av väg 160 framskridit utan olyckor och med endast mindre tillbud. Det är skälet till att vägprojektet nominerats till Håll Nollans arbetsmiljöpris.

Vägbygge med innovativa lösningar

Pernilla Edlund, som är Trafikverkets projektledare för vägbygget mellan Säckebäck och Varekil, berättar att det är flera saker som ligger bakom det engagerade säkerhetsarbetet.

 – Förutom deProjektledare Pernilla Edlundt nära samarbetet mellan Trafikverket och entreprenören jobbar vi kontinuerligt med arbetsmiljöfrågor och har avdramatiserat rapporteringen av tillbud. Det gör att vi skapat ett prestigelöst sätt att hantera arbetsmiljöfrågor och ta ansvar för tillbud, säger Pernilla Edlund.

När det gäller själva säkerhetsarbetet har projektet arbetat med en rad tekniska lösningar för att eliminera risker. Det handlar om allt från vajerräcken som skyddar byggarbetarna från den angränsande trafiken till omfattande avgränsning med staket runt arbetsplatsen och utfyllning av djupa schakt med lecakulor.

Höga krav för att vinna "Nollan"

Alla byggprojekt som är med och tävlar bedöms enligt tre olika kriterier. Det första är samverkan och att arbetet bedrivits i en öppen och transparent miljö. Det andra handlar om vilka utmaningar man ville lösa och vad resultatet blev. Det tredje är att förbättringsåtgärderna ska kunna användas av andra projekt i byggbranschen.

Hur gick det då för vägprojektet på väg 160?

– Tyvärr räckte inte ansträngningarna ända fram till finalplats för Håll Nollans arbetsmiljöpris, säger Pernilla Edlund. Men alla i projektet är stolta över att vi gått så långt i tävlingen och kommer att fortsätta arbeta engagerat för en trygg och säker arbetsplats.