Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Västlänken är grunden

Den 12 juni 2014 fanns en insändare av signaturen "Sigge" med i GT. Här hittar du vårt svar.

Svaret skickades till GT 2014-06-17. Publicerat: 2014-06-18

Västlänken är grunden

Västlänken är grunden i ett nytt system för tågtrafiken i Västsverige. Med den nya tunneln under Göteborg blir det möjligt att öka kapaciteten och köra genomgående pendeltågstrafik med direktförbindelser mellan orter runt om i regionen.

Västlänken, som har en budget på 20 miljarder kronor i 2009 års prisnivå, har planerats sedan tidigt 2000-tal och finansierades slutligen genom avtalet om Västsvenska paketet 2010.

I april i år beslutade regeringen om nationell plan för transportsystemet 2014-2025. I planen ingår en utbyggnad mellan Mölnlycke-Bollebygd med en ny station vid Landvetter flygplats, en del av en ny dubbelspårig höghastighetsjärnväg mellan Göteborg och Borås.

När Västlänken och den nya järnvägen till Landvetter flygplats står klara öppnar sig helt nya resmöjlig­heter med tåg. Vi får direktkopplingar mellan Landvetter flygplats och bland annat Trollhättan, Lilla Edet och Haga. Med bara ett byte mellan tåg och flyg kommer världen närmare Västsverige – och Västsverige närmare världen.

Bo Larsson, projektchef Trafikverket