Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vi spekulerar inte i prisförändringar

Den 30 maj 2014 fanns en insändare av signaturen "BT" med i Göteborgs-Posten. Här hittar du vårt svar.

Svaret skickades till Göteborgs-Posten 2014-06-04. Publicerat: 2014-06-05.

Vi spekulerar inte i prisförändringar

Stora infrastrukturprojekt löper över många år. När vi fastställer budgeten så gör vi det i en vid tidpunkten aktuell fast prisnivå. För Västlänken fattades budgetbeslutet 2009 och budgeten sattes till 20 miljarder kronor i prisnivå 2009. Genom att sätta budgeten i en aktuell fast prisnivå så undviker vi spekulationer i framtida prisförändringar för till exempel betong och räler samt i hur inflationen faller ut.

När vi vid en viss tidpunkt följer upp budgeten räknar vi tillbaka till prisnivån för den fastställda budgeten med då kända index. Detta för att vara säkra på att vi har en riktig och relevant jämförelse mellan prognos och fastställd budget. Eftersom vi inte spekulerar i framtida prisutvecklingar så har vi ännu inte någon utfallssiffra eller prognos för projektet i 2026 års prisnivå.

Det är en myt att Trafikverkets stora infrastrukturprojekt som regel blir dyrare än beräknat. Tvärtom visar den senaste prognosen för Trafikverkets 13 största infrastrukturprojekt att vi kapar kostnaderna med hela 3,9 miljarder kronor jämfört med nationell plan för transportsystemet.  

Bo Larsson
Projektchef Trafikverket