Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vi har gjort det förut

Den 19 november 2014 fanns en insändare av signaturen "Nina" med i Göteborgs-Posten. Här hittar du vårt svar.

Svaret skickades till Göteborgs-Posten 2014-11-21. Publicerat: -

Vi har gjort det förut

Självklart är det en utmaning att bygga en tunnel genom en stad, detta gäller även Västlänken. Men skribenten förefaller tolka utmaningar som omöjligheter.

Vi känner en stor respekt för de frågeställningar vi arbetar med, men inte oro. Vi har tagit del av många värdefulla erfarenheter från liknande projekt i till exempel Stockholm (Citybanan) och Malmö (Citytunneln). De mest värdefulla erfarenheterna har vi emellertid fått från tidigare arbeten på hemmaplan. Bygget av Götatunneln har gett oss något så unikt som möjligheten att "träna på matcharenan". Geologin är annorlunda i Göteborg, och nya miljöer innebär alltid nya förutsättningar. Bygget av Götatunneln har gett oss den lokala erfarenhet som annars kan vara svår att få.

Att bygga ny infrastruktur helt utan påverkan och störningar är omöjligt. Men vi vill poängtera att med tanke på stadsmiljön innebär den aktuella tunnelsträckningen i sig själv att påverkan och störningar i hög grad kan begränsas. Redan i de tidiga planeringsskedena av tunnelns sträckning togs stor hänsyn till de särskilt känsliga områden som finns i Göteborg.

Leif Jendeby, projekteringsledare teknik, Trafikverket

Olle Olofsson, teknisk specialist bergteknik, Trafikverket