Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vi spekulerar inte

Den 29 november fanns en insändare med i Göteborgs-Posten av signaturen ”Gråhårig vid köksbordet som kan läsa och räkna”. Här hittar du vårt svar.

Svaret skickades till Göteborgs-Posten 2014-12-02. Publicerat: -

Vi spekulerar inte

Stora infrastrukturprojekt löper över många år. När vi fastställer budgeten så gör vi det i en vid tidpunkten aktuell fast prisnivå. För Västlänken fattades budgetbeslutet 2009 och budgeten sattes till 20 miljarder kronor i prisnivå 2009.

Genom att sätta budgeten i en aktuell fast prisnivå så undviker vi spekulationer i framtida prisförändringar för till exempel betong och räler samt i hur inflationen faller ut. När vi vid en viss tidpunkt följer upp budgeten räknar vi tillbaka till prisnivån för den fastställda budgeten med då kända index. Detta för att vara säkra på att vi har en riktig och relevant jämförelse mellan prognos och fastställd budget.

Eftersom vi inte spekulerar i framtida prisutvecklingar så har vi ännu inte någon utfallssiffra eller prognos för projektet i 2026 års prisnivå.

Av de sju storprojekt som öppnats för trafik sedan Trafikverket bildades 2010 har samtliga utom ett legat under budget eller på budget.

Bo Larsson, projektchef Trafikverket