Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Projekt byggs med olika förutsättningar

Den 31 maj fanns en insändare i GP av Svensson som jämförde kostnaden för olika tunnelprojekt. Läs vårt svar här.

Svaret skickades in till Göteborgs-Posten 2016-06-01. Publicerat 2016-06-16.

Projekt byggs med olika förutsättningar
I sin insändare skriver Svensson den 31 maj att Västlänkens kostnad utslagen per kilometer uppgår till 3,2 miljarder kronor. Detta är felaktigt då skribenten uppgett att Västlänken är 6,2 kilometer lång. Västlänkens budget inkluderar hela anläggningen på cirka åtta kilometer, varav drygt sex kilometer går i tunnel.

I dagsläget har vi inga indikationer på att den budgeterade kostnaden för Västlänken, 20 miljarder kronor i 2009 års prisnivå, inte skulle räcka. Drygt tio procent av budgeten är placerade i en så kallad riskreserv, som är till för att hantera förutsedda och oförutsedda risker i samband med bygget.

Kostnaden för ett anläggningsprojekt är beroende av en mängd olika faktorer, så som markförhållanden, byggmetod, med mera. Det är därför svårt att jämföra två projekt som byggs under olika förhållanden och förutsättningar.

Ulf Angberg, kommunikationsansvarig Trafikverket