Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vi värnar om träden

Under rubriken ”Låt träden leva” skriver Katarina Liselius att tillstånd getts för att såga ner de stora gamla träden på Haga kyrkoplan inför bygget av Västlänken

Detta stämmer inte. Länsstyrelsen har i nuläget gett Trafikverket tillstånd att förbereda träd för flytt och skydd på plats. Av de cirka 75 träd som finns på Haga kyrkoplan, planerar vi att ta bort sju träd som senare ersätts. Fem träd flyttas inom närområdet och fyra träd behöver förberedas för att kunna bevaras på plats.

Precis som insändarskribenten, värnar vi också om träden och lägger stora resurser på att hantera dessa på ett så bra sätt som möjligt med utgångspunkt från vårt regeringsuppdrag att bygga Västlänken. Arbetet sker i nära samarbete med Park- och naturförvaltningen. Vi har inventerat cirka 1500 träd för att få en överblick av trädens hälsa, ålder och art. Som det ser ut i dagsläget bevarar vi, längs hela Västlänkens sträckning, cirka 300 träd genom tillfällig eller permanent flytt och cirka 700 träd bevaras på plats. De 500 träd som vi bedömer inte klarar av en flytt eller de påfrestningar som de skulle utsättas för, ersätter vi med nya träd. Dessa ersättningsträd kan även vara träd som redan är uppväxta.