Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Delar av Handelshögskolan som det ser ut idag. Foto: Rafael Palomo
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Se tävlingsbidragen för Handelshögskolans nya utbyggnad med Västlänkens stationsuppgång

Akademiska Hus planerar en utbyggnad av Handelshögskolan där en av Västlänkens stationsuppgångar kan inrymmas. Nyligen avslutades en tävling där sex arkitektteam har tagit fram förslag på byggnadens utformning. Vinnaren utses i mars.

För att expandera Handelshögskolan i Göteborg planerar fastighetsägaren Akademiska Hus att bygga om delar av skolan. I samband med detta finns möjligheten att integrera en av uppgångarna till Västlänkens Station Haga. I juni 2014 bjöd Akademiska Hus in till en arkitekttävling som gick ut på att utforma en ny byggnad för Handelshögskolan. Tävlingen arrangeras i samråd med Trafikverket, Göteborgs Stad samt Sveriges Arkitekter och lockade 73 arkitektteam från hela Europa att anmäla sig.

Sex team har nu valts ut till att bidra med förslag till byggnaden, vilken ska fungera både som högskolebyggnad och uppgång till Station Haga. I slutet av mars fattar juryn beslut om vilket arkitektteam som kammar hem vinsten. Juryn består av representanter från Akademiska Hus, Trafikverket, Göteborgs universitet, Göteborgs Stad och Sveriges Arkitekter.

– Vi ser fram emot att ta del av förslagsställarnas lösningar för både vår anläggning och Handelshögskolan. Från Trafikverkets sida kommer vi framför allt att fokusera på stationsingångens kvaliteter och hur väl förslagen får de båda verksamheterna att berika varandra, säger Johny Lindeberg, arkitekturspecialist i projekt Västlänken och medlem i juryn.

Läs mer om tävlingen och se fler bilder från tävlingsbidragen på Akademiska Hus webbsida