Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Abeer Hasan.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Praktik – en chans att lära av varandra

Abeer Hasan från Syrien har precis avslutat tre månaders praktik på några av Trafikverkets stora projekt, däribland Västlänken. Handledaren Behnam Shahriari tycker att fler ska se möjligheterna med en praktikant, även med begränsade kunskaper i svenska.

Abeer Hasan är civilingenjör, 31 år och kom till Sverige från Syrien för drygt ett år sedan. Hon har tidigare jobbat på Transportministeriet i Syrien, men utan att prata svenska var det svårt att komma in på arbetsmarknaden i Sverige. Via Arbetsförmedlingen fick hon möjlighet till praktik på Trafikverket i Göteborg. Där hjälpte hon bland annat till att ta fram forskningsmaterial från andra länder om buller och miljö kopplat till höghastighetsbanor, och hon tittade även på trafikfrågor för Västlänkens räkning.

− Jag är mycket nöjd med min praktik. Jag har arbetat med transportfrågor i Syrien men det var väldigt bra att lära sig hur det fungerar här. Jag pratade mest engelska när jag började, men min chef på Trafikverket uppmuntrade mig att lyssna och försöka prata på fikat och på lunchen. Nu förstår jag mycket och kan svara lite grann på svenska också, berättar Abeer.

Hoppas ha nytta av erfarenheten

Hon fick bra stöd av sina kollegor att komma in i arbetsuppgifterna tycker hon, och med att förstå skillnaderna i hur man ser på till exempel miljöfrågor i Sverige och Syrien. Nu ska hon fortsätta jobba på svenskan och hoppas att hennes erfarenheter och kontakter från Trafikverket ska hjälpa henne till ett jobb.

− På så kort tid som tre månader och när jag inte kunde språket så bra, hann jag kanske inte visa så mycket av mig själv och vad jag kan. Det vill jag gärna göra, säger Abeer.

Lärde av varandras arbetssätt

Abeers handledare på Trafikverket i Göteborg var Behnam Shahriari som är enhetschef för teknik och miljö, och han tycker att de lärde sig mycket av varandra.

− Hon gjorde ett jobb som var till nytta för oss även med de begränsningar som fanns. Självklart tog det lite tid för mig som chef men jag upplever ändå att bidraget till gruppen var större, vi lärde oss av varandras arbetssätt, berättar Behnam.

Behnam vill gärna uppmuntra andra både inom och utanför Trafikverket att ta emot en praktikant.

− Jag tycker vi har ett ansvar att hjälpa människor att snabbare komma in i samhället, inte minst på en statlig arbetsplats men även som individer och på privata företag. Man behöver inte vara rädd för språk- eller kulturskillnader och jag tycker erfarenheten varit mycket positiv. Planen är att vi ska ta emot en ny praktikant redan till hösten, avslutar Behnam.