Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Konstprogram för Västlänken

Konst är ett av verktygen för att göra Västlänken till en trygg, funktionell och attraktiv anläggning. Just nu arbetar Trafikverket, Göteborgs Stad och Västtrafik med att ta fram ett konstprogram.

I arbetet med Västlänken har Trafikverket det övergripande ansvaret att skapa en trygg, säker, funktionell och attraktiv anläggning. Ett viktigt verktyg i denna strävan är konst, och järnvägsmiljön är en naturlig plats för detta.

– Exakt hur vi vill använda konst i Västlänken diskuterar vi nu i projektet men också tillsammans med Göteborgs Stad och Västtrafik, säger Johny Lindeberg, gestaltningsansvarig Västlänken.

Inom gruppen finns en gemensam vilja att använda konsten som ett medel för att synliggöra och integrera de kulturvärden som påverkas av Västlänken.

– Det är stora krav och förhoppningar vi har på den konstnärliga processen, och som gott stöd i denna har vi ett nära samarbete med Statens Konstråd och kommunens och regionens motsvarande institutioner, berättar Johny.

Inspiration från Citytunneln

Citytunneln i Malmö visar upp många exempel på konst i järnvägsmiljö. Medan resenärerna väntar på sitt tåg vid Malmö C kan de ta del av de förbipasserande landskapsbilderna från alla världens hörn. På station Triangeln möts resenärerna av den konstgjorda solen Halo och ljusinstallationen Spårsken.

I det konstnärliga arbetet med Västlänken är Citytunneln en inspirationskälla, men det är ännu inte bestämt hur konst ska användas i Västlänken.

– Vi har tillsammans med Göteborgs Stad och Västtrafik som målsättning att formulera ett övergripande konstprogram för alla aktörer i god tid innan hösten, säger Johny.