Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Illustrationsexempel som visar entrébyggnad för Station Centralen. Illustration: Metro Arkitekter
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Anbudsförfrågan ute för entreprenad Centralen

Upphandlingen av entreprenörer inför Västlänkens byggnation är i full gång. I september gick anbudsförfrågan för entreprenad Centralen ut till de prekvalificerade entreprenörerna. Vi väntas kunna skriva kontrakt i april 2016.

I mitten av september gick anbudsförfrågan ut för den första av de stora huvudentreprenaderna i projekt Västlänken, entreprenad Centralen. Detta innebär att det nu är möjligt för de entreprenörer som tidigare prekvalificerat sig i upphandlingen att lämna anbud på entreprenaden. Vi väntas kunna skriva kontrakt i april 2016.

– Byggstart för Västlänken är inte planerad förrän till 2018, men vi använder oss av en kontraktsmodell där entreprenören kommer in i ett tidigt skede, redan i projekteringen. Detta innebär att entreprenören får möjlighet att påverka utformningen genom att med sin kunskap ge förslag på exempelvis tekniska lösningar och genomförandemetod, berättar Lillian Brunbäck, upphandlingsansvarig i projekt Västlänken.

– Syftet är att vi tillsammans med entreprenören ska komma fram till det mest effektiva sättet för att genomföra bygget av Västlänken och ge större möjligheter till innovation, fortsätter Lillian.

Kan locka internationella företag

Entreprenad Centralen kommer att handlas upp som totalentreprenad och innefattar byggnation av Västlänkens Station Centralen med två plattformar och fyra spår, samt tunnel. Både station och tunnel består av betong som byggs i öppet schakt inom temporära stödkonstruktioner. Entreprenaden är så stor att även internationella entreprenörer kan vara intresserade av upphandlingen.

– Vår ambition har varit och är att även locka utländska företag. Namnen på de prekvalificerade entreprenörerna som fått förfrågan är dock ännu inte offentlig, säger Lillian.

Eftersom den formella processen fortfarande pågår kommer arbetet med entreprenaden att villkoras mot att vi får alla nödvändiga tillstånd och beslut.