Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Kontrakt tecknat för entreprenad Olskroken

Peab tilldelas kontraktet för den första av de stora huvudentreprenaderna inom projekten Västlänken och Olskroken planskildhet. I början på december 2015 signerades kontraktet.

Planeringen och bygget av de två projekten Västlänken och Olskroken planskildhet samordnas på grund av den geografiska närheten och liknande tidplan. Arbetet kommer att delas in i sex huvudentreprenader. Fem av entreprenaderna utgår från en geografisk indelning av sträckan. Till det kommer en övergripande entreprenad för så kallade BEST-arbeten (bana, el, signal och tele).

I november 2015 blev det klart att Olskroken, den första av entreprenaderna, tilldelas Peab och underleverantörerna WSP och Infranord. I början av december signerades kontraktet mellan parterna.

Skapar förutsättningar för innovation

Byggstarten för entreprenad Olskroken är planerad till år 2017/2018. Anledningen till att upphandlingen av entreprenören görs redan nu är att vi använder oss av en kontraktsmodell som kallas ECI (Early Contractor Involvement), och som innebär att entreprenören kommer in i ett tidigt skede och ansvarar för detaljprojektering inför byggstarten.

- Det här är en kontraktsform som är vanlig på flera håll i Europa, men som inte har använts i lika stor utsträckning här i Sverige, säger Lillian Brunbäck, upphandlingsansvarig för Västlänken och Olskroken planskildhet.

I traditionella upplägg kommer entreprenören in i projekt först vid byggstart och utför det som någon annan har projekterat. I den här typen av kontrakt är det istället entreprenören själv som gör detaljprojekteringen. 

- Genom att vi får in entreprenörens erfarenheter av att bygga i ett tidigt skede kan vi få en mer effektiv produktion, bättre möjligheter att bedöma och hantera risker och skapar förutsättningar för innovativa lösningar. Målet är helt enkelt att bygget ska löpa på smidigare, säger Lillian Brunbäck.