Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kartbild som visar var vi ska lägga om ledningar på Norra Hamngatan och Packhusplatsen i Göteborg.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nu börjar vi synas ute i staden

I mars går projekt Västlänken in i en ny fas när arbetet för första gången syns på allvar ute i stadsmiljön

I mars går projekt Västlänken in i en ny fas när arbetet för första gången syns på allvar ute i stadsmiljön. Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken gick in till mark- och miljödomstolen i mitten på februari. Dom väntas nästa sommar. Men redan nu finns tillstånd på plats för att göra vissa förberedelser innan byggnationen av Västlänken startar årsskiftet 2017/2018.

I mars påböjar vi ledningsomläggningar

Det handlar i första hand om att flytta vissa ledningar och rör i marken för att underlätta det kommande arbetet med att bygga själva järnvägstunneln. I mars påbörjar vi ledningsomläggningar vid Norra Hamngatan, Packhusplatsen och Kruthusgatan. Arbetet innebär att vi kommer att trycka eller gräva ner ledningarna och när de väl ligger till rätta återställer vi marken. Vi beräknar att omläggningen vid Norra Hamngatan och Packhusplatsen tar mellan fyra och sju veckor. Under arbetets gång kommer vi även att göra arkeologiska kontroller. Om arkeologiska fynd görs kan arbetet just på den platsen ta lite längre tid.

- Vi gör de här förberedelserna nu så att bygget av Västlänken ska gå så smidigt som möjligt. Det är också viktigt att göra det vid en tidpunkt som passar ledningsägarna så bra som möjligt, säger Jan Hansson, ansvarig för förberedande arbeten.

Arbetet med ledningsomläggningarna gör vi under dagtid och det kommer att synas och höras under tiden det pågår. På vissa platser kan arbetet komma att innebära vissa begränsningar i trafiken som vid behov kommer att ljusregleras och arbetsområdet kommer då att vara ordentligt uppskyltat för att vägleda trafiken.

Fler planerade arbeten runt om i Göteborg

De förberedande arbetena på Norra Hamngatan, Packhusplatsen och Kruthusgatan är de första av flera redan planerade runt om i staden. Förutom ledningsomläggningar väntar andra förberedande arbeten som förstärkning av Kungsgaraget, Stadsarkivet och Gårdatunneln, flytt av Nordstans lastramp för varubilar, omläggning av trafik på Kruthusgatan och av ramper vid Örgrytemotet samt förberedelser för flytt av träd.