Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Säkerställer säkerheten på stationer och i tunnlar

Vi i Västlänken: Här berättar Maria Nilsson, Specialist risk och säkerhet i anläggningen, om sin roll i projektet

Vad har du för bakgrund och hur hamnade du i Västlänken?

Jag doktorerade på Vägklimat. Därefter var det en kort sejour på Räddningsverket och sedan började jag som konsult på COWI. Där arbetade jag med alla former av risk och säkerhetsanalyser både inom industri och infrastruktur. De sista fem åren som konsult arbetade jag främst som HSE-chef (Health, Safety and Environment) i stora industriella projekt.

Efter 12 år som konsult kände jag att jag ville testa hur det är att vara beställare och det var så jag hamnade på Västlänken. Här har jag varit i 1½ år.

Vad innebär din roll i Västlänken?

I min roll som specialist risk och säkerhet i anläggning bevakar jag att vi följer de regelverk som finns om personsäkerhet och säkerställer att vi uppfyller ställda säkerhetskrav. Jag samråder kring säkerhet med bland annat räddningstjänst och Länsstyrelse och ser till att säkerhetskraven samordnas med övriga krav i projektet.

Det kan till exempel handla om hur man får ut passagerarna i tid om det sker en olycka i tunneln och underlätta för räddningstjänsten att göra sin insats.

Vad är den största utmaningen med Västlänken utifrån ditt perspektiv?

Att se till att säkerhetskrav som ställts i tidigare skeden följs upp och implementeras, samt att de inte glöms bort i samband med ändringar i projekteringen.

Hur löser du den utmaningen?

Genom att bevaka de ändringar som införs och ha en kontinuerlig dialog med projektörerna.

Vad är det roligaste med ditt arbete?

Att hitta bra lösningar som inte bara uppfyller säkerhetskrav utan även har ett mervärde inom andra områden. Till exempel en trevligare station, underlätta för utrymning och insats, en billigare lösning som uppfyller samma säkerhetskrav.

Vad gör du för att koppla av?

Jag tycker om att arbeta i trädgården, att rensa ogräs och plantera är lite meditativt. En annan sak som är väldigt avkopplande är konståkning, det finns ingen möjlighet att tänka på annat än hur jag åker. Det är ett skönt sätt att rensa hjärnan.

Blir det mycket prat om Västlänken på fritiden?

Nej, jag har aldrig varit speciellt intresserad av att prata arbete på fritiden.