Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Västlänken på kulturkalaset

På Kulturkalasets första dag stod vi tillsammans med Göteborgs Stad i Västsvenska paketets monter och svarade på besökarnas frågor om Västlänken.

Västlänken på Kulturkalaset

Dagen var solig och en jämn ström av besökare kom till montern. Två populära inslag var visning av 3D-modellen av Västlänkens sträckning och stationer samt framtidskapseln där besökarna kunde sända en hälsning till sig själva i framtiden.

Under och ovan jord

Under dagen berättade Johny Lindeberg, Trafikverket om utformningen och konst på stationerna.

– Vår uppgift är att bygga spår, plattformar och de flesta uppgångarna. Stationerna ska bli inbjudande, ljusa och trygga, berättar Johny Lindeberg, specialist arkitektur. Konsttävlingen Kronotopia har fått ett stort gensvar med intresseanmälningar från alla världsdelar utom Antarktis, och det ska bli mycket spännande att se de tre utvalda konstnärernas förslag när de presenteras i november, berättar Johny.

Karin Holmström, projektchef Västlänken på Göteborgs Stad, berättade om stadsutvecklingen. Många stannade även till och tittade på de stora skyltarna som visade Göteborgs stadsutveckling fram till år 2035.

Frågestund med ungdomsfullmäktige

Jakob och Isak från ungdomsfullmäktige ställde frågor till projektcheferna för Västlänken, Bo Larsson från Trafikverket och Karin Holmström från Göteborgs Stad. De frågade bland annat om hur vi tänker kring störningar under byggtiden och om vi utrett olika alternativ.

– Ju närmare byggstarten vi kommer, kan vi berätta mer i detalj vad som händer och när. Vi kommer att utöka informationen till berörda, så att de vet hur sitt närområde och vardag påverkas. De som vill kommer även att kunna få en förvarning via sms innan vi spränger, svarar Bo Larsson.

– Västlänken är ett av Trafikverkets mest utredda projekt. Den sträckning som är beslutad är den som bäst möter den målbild som gavs med ökad tillgängligheten i staden. Västlänken handlar om att ge valmöjlighet att bo och verka i andra delar av regionen, berättar Bo.

Tyvärr kunde varken Bo eller Karin svara på om skolungdomar kan åka gratis på skolkorten i Västlänken. Det är en fråga för tågoperatörerna i framtiden.