Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

"Det är viktigt att vi redovisar hur vi lever upp till de villkor som ställs på vattenverksamheten"

Vi i Västlänken: Här berättar Bengt Åhlén, specialist i grundvattenfrågor, om sin roll i projektet.

Vad har du för bakgrund och hur hamnade du i Västlänken?

Jag är civilingenjör från Väg och Vatten, KTH, och flyttade till Göteborg 1986. Efter färdig examen fortsatte jag som forskningsassistent och senare doktorand på Geologiska Institutionen på Chalmers. Därefter har jag jobbat som konsult med framförallt grundvatten och geologi innan jag började på Trafikverket. Mellan 2010-2013 var jag Teknikansvarig Hydrogeologi i projekt Citybanan och fick på så sätt kontakt med Västlänken som då skulle starta upp.

Vad innebär din roll i Västlänken?

Jag ger specialiststöd i hydrogeologi, alltså frågor som handlar om grundvattnet. I det här skedet hamnar de frågorna till stor del inom processen att ansöka om villkor hos mark- och miljödomstolen. Jag har också en hel del kontakt med externa parter om grundvattenfrågor. Just nu är det främst fastighetsägare, men framöver gäller det till exempel även de myndigheter som kommer att ansvara för tillsynen av hur vi hanterar grundvattenfrågorna.

Vad är den största utmaningen med Västlänken utifrån ditt perspektiv?

Den största utmaningen är att se till att vi både har möjlighet att bygga Västlänken på ett kostnadseffektivt sätt och samtidigt skydda all den känsliga bebyggelse och de kulturvärden som finns i Göteborg. Detta kommer till stor del regleras av de villkor som bestäms av miljödomstolen i den slutliga domen i tillståndsansökan.

Hur löser du den utmaningen?

Genom att se till att vi jobbar med duktiga medarbetare med stor erfarenhet och kunskap från liknande projekt. Vi behöver också förankra inom projektet hur viktigt det är att vi följer upp och redovisar för våra kontrollmyndigheter hur vi lever upp till de villkor som har ställts på vattenverksamheten.

Vår lagstiftning kring stora byggprojekt är relativt ny. En stor utmaning blir därför också dialogen med byggbranschen och alla som är delaktiga i byggprocessen om den nya lagstiftningen.

Vad är det roligaste med ditt arbete?

Det roligaste med mitt jobb är just kommunikationen med både mina kollegor och de externa intressenter som har behov av information från vår verksamhet. Inom projektet är det oerhört viktigt att alla delar av projektorganisationen får rätt information i rätt tid.

Vad gör du för att koppla av?

Jag kopplar gärna av med hjälp av någon form av musik. Om jag inte spelar eller sjunger själv lyssnar jag gärna på favoritartisterna. Annars är jag intresserad av att både cykla, prata om cykling och titta på cykeltävlingar.

Blir det mycket prat om Västlänken på fritiden?

Nej, inte hittills. Jag antar att det kommer bli mer framöver när vi kommer närmare byggstart.