Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vi fortsätter att förbereda träden i Haga för flytt

Måndag den 19 september och ungefär en vecka framåt fortsätter vi med förberedelserna av träd i Haga för att de ska klara en flytt inför bygget av Västlänkens station Haga. Arbetet sker tillsammans med Göteborgs Stad och specialister inom området.

Som ett led i åtgärdsprogrammet genomförde vi hösten 2015 en undersökning av 14 träd i Haga för att få information om utbredningen av trädens rotsystem och markens egenskaper. Genom de undersökningarna har vi nu större kunskap för vilka förberedelser som krävs för att flytta träden. Sammanlagt behöver nio träd i Haga förberedas för flytt eller skyddskonstruktion. Fyra av dessa finns inne på kyrkotomt och där har vi ännu inte tillstånd att arbeta. Förberedelserna gäller därför flytt av fem träd. För att träden ska kunna klara en flytt påbörjade vi förberedelserna i april och slutför dem nu i september 2016.

Vår utgångspunkt är att bevara så många träd som möjligt, i första hand på plats, i andra hand genom att flytta dem tillfälligt för att sedan flytta tillbaka dem, i tredje hand genom att flytta dem permanent inom närområdet och i fjärde hand flytta dem till en annan plats i staden. I sista hand ska träd som måste tas ned ersättas med så likvärdiga träd som möjligt efter byggtiden.

Så här går förberedelserna till

Delprojektledare Karin Malmquist berättar om hur vi föbereder träden inför flytt. Intervjun gjordes inför vårens inledande arbeten.