Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

På studiebesök i Köpenhamn

Ett byggplank kan fylla flera funktioner. Det kan dämpa buller, förhindra att damm och smuts sprider sig och höja säkerheten kring arbetsplatsen. Ett byggplank kan också ge utrymme för vägvisning, information och konstnärlig verksamhet.

Hur ska vi göra de byggplanken som kommer att behövas runt Västlänkens arbetsplatser lite intressantare samtidigt som att de är funktionella? I september besökte några av våra projektmedlemmar Köpenhamn och utbyggnaden av metron för att ta del av deras erfarenheter av att bygga under lång tid i tät storstadsmiljö.

De byggplank som används i Köpenhamn är mellan två och fyra meter höga och byggs ända ner mot marken, vilket förhindrar att smuts och damm från byggarbetsplatsen sprids i omgivningen. Där det behövs är planken också ljudisolerade på insidan för att dämpa buller från maskiner eller som uppstår i och med borrning, spontning eller schaktning. I Västlänken kommer vi att ställa krav på entreprenören hur byggplanken kring våra arbetsplatser ska vara utformade. Med inspiration från bland annat Köpenhamn samarbetar vi också med Göteborgs stad och andra intressenter kring hur plankens utsida kan användas.

För att göra omgivningen utanför planken mer attraktiv under byggtiden, arbetar man i Köpenhamn mycket med konst på delar av byggplanken. Konsten byts ut med jämna mellan rum och framför allt så arbetar de med lokala konstnärer och skolor. Besök gärna #byenshegn på Instagram eller http://www.m.dk/#!/ för mer information och bilder från deras olika projekt.