Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Kronotopia del 1: Olskroken och Centralen

För dig som inte hade möjlighet att besöka utställningen på Göteborgs stadsmuseum, visar Statens konstråd upp de fem första idéförslagen.

År 2026 rullar de första tågen ner i tunnlarna i Västlänken. Planen är att konsten ska vara del av en helhetsgestaltning istället för att upplevas som ett tillägg i en färdig byggnad. Hela Västlänken ska ha en sammanhållen konstgestaltning och den ska ta sin utgångspunkt i staden Göteborg som plats och tidsepok.

För att få fram förslag till den konstnärliga utformningen har Trafikverket i samarbete med Statens konstråd utlyst en internationell tävling. Tävlingen har delats upp i två deltävlingar och fem förslag för den första deltävlingen, för delarna Olskroken och Västlänken Centralen, har visats upp på Göteborgs stadsmuseum.

Här kan du se bilder från utställningen och läsa om konstnärernas tankar kring förslagen.

Första deltävlingen startade 21 mars 2016 och därefter kommer juryns beslut att meddelas i januari 2017. Under 2017 kommer motsvarande tävling att arrangeras för station Haga och Korsvägen. Konstnärerna har chans att påverka hela utformningen av miljöerna tillsammans med arkitekterna, något som är ovanligt i storskaliga stadsomvandlingsprojekt.