Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Niklas Lindberg, foto: Lasse Fredriksson

Niklas Lindberg, foto: Lasse Fredriksson

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vi i Västlänken

Vi i Västlänken: Här berättar Niklas Lindberg, vår BIM-specialist, om sin roll i projektet.

Vad har du för bakgrund och hur hamnade du i Västlänken?

I botten är jag civilingenjör i väg och vatten. Jag arbetade sedan som konsult för huvudsakligen järnvägsprojekt i 15 år. Därefter började jag arbeta vid Trafikverket som teknikspecialist den förste april 2010. I uppstarten fick vi lägga ner mycket tid på att få de stödsystem som verksamheten behöver på plats. Först arbetade jag med Marieholmsprojektet, men när detta projekt för en tid lades på is så började jag istället med projekt Västlänken våren 2011.

Vad innebär din roll i Västlänken?

Jag arbetar med digital projekthantering och ger stöd kring de krav vi ställer mot leverantörer. Jag följer upp leveranser och hanterar olika frågor som kan komma att dyka upp. Jag är gärna med och diskuterar krav med leverantören, men är inte med och styr på vilket sätt de ska uppnås. Därefter ser jag över det som kommer ut ur leverantörens BIM-process. BIM är en byggnadsinformationsmodell som används för att sätta ihop olika typer av information till en sammanhängande modell. Det fungerar lite som ett pussel, olika synvinklar från exempelvis experter och leverantörer presenteras som en helhetsbild. BIM påvisar alltså hur och om designen och tekniken fungerar tillsammans. Ingen information går förlorad efter hand, utan de som ska underhålla byggnaden i framtiden kan tillgå all nödvändig information med BIM.

Vad är den största utmaningen med Västlänken utifrån ditt perspektiv?

Utifrån oss som har en renodlad krav- och beställarroll är det att "få det att hända" som är den största utmaningen, och att få leverantören att anamma en BIM-process. Vi märker att vi är olika långt komna inom IT- mognaden, både utifrån oss själva och från leverantörer. Vi är beroende av att komma framåt tillsammans med branschen och vi kan därför inte fastna i sådant som vi använde oss av tidigare.

Hur löser du den utmaningen?

Vi försöker arbeta på många olika fronter och för en aktiv dialog med leverantörerna kring varför kravställningen ser ut som den gör. Vi anordnar också olika utbildningar, visar på goda exempel och det finns också nätverk för digital projekthantering där vi stöttar varandra. Jag sitter även med i olika förvaltningar, till exempel Projectvise, och pratar om våra system och hur det är tänkt att de ska fungera.

Vad är det roligaste med ditt arbete?

Att se att det är ett sådant stort driv i projektet och i branschen i stort. Det händer mycket och utvecklingen går fort framåt. Inom branschen finns en förväntan för att BIM håller på att bli något stort, vilket är kul!

Vad gör du för att koppla av?

Jag sätter gärna på en bra podcast som kan handla om lite allt möjligt. Eftersom att jag är lite av en tekniknörd så har jag ett antal olika poddar att välja bland. Jag gillar också att promenera, renovera huset och cyklar till och från mitt arbete för att rensa hjärnan. Jag har också blivit lite av familjens it-supporter.

Blir det mycket prat om Västlänken på fritiden?

Det var mer prat om Västlänken för några år sedan, nu har det varit lugnare ett tag. Men det är klart att det händer, lite snack med grannar och sådär.