Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Till vänster; Tongue and Groove, konstnär Danh Vo, till höger; bLINK konstnär Katharina Grosse

Till vänster; Tongue and Groove, konstnär Danh Vo, till höger; bLINK konstnär Katharina Grosse

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vinnarna är klara i första internationella konsttävlingen om Västlänken

227 konstnärer anmälde sig i våras till den första deltävlingen som omfattar den konstnärliga utformningen av miljöerna i Olskroken och station Centralen. Nu har juryn utsett två vinnare och dessa är Katharina Grosse och Danh Vo!

De vinnande konstnärerna får komma in redan innan projekteringen är färdig och ges därmed en chans att påverka hela utformningen av miljöerna tillsammans med arkitekterna, vilket är ovanligt i storskaliga stadsomvandlingsprojekt. Både Katharina Grosse och Danh Vo är uppmärksammade konstnärer världen över.

- De två vinnande förslagen visar, på vitt skilda sätt, hur vi kan använda konst för att skapa attraktiva miljöer. Konsten kommer att bidra till upplevelsen av vår station, av resandet och av mötet med Göteborg, säger Johny Lindeberg, arkitekt på Trafikverket.

Ett rosa skimmer över Olskroken

Katharina Grosse är verksam i Tyskland som konstnär och professor. Hennes arbete betraktas idag som banbrytande inom storskaliga installationer. Med det vinnande förslaget bLINK vill Grosse skapa en upplevelse av att en gigantisk spotlight i rymden sänder rosa ljus till jorden. Och mitt i ljuset tycks en jättelik meteorit ha landat ovanpå den nya bron vid Olskroken.

Kinesisk byggnadskonst genomsyrar station Centralen

Danh Vo har vunnit med förslaget Tongue and Groove som utgår från traditionell kinesisk byggnadskonst. En samtida tolkning av ålderdomliga kinesiska träfogar får genomsyra hela Centralens tågstation genom att integreras i allt från pelare, trappor och golv, till ledstänger, armaturer och möbler.

Nu drar den andra deltävlingen ingång!

Trafikverket och Statens konstråd fortsätter nu samarbetet genom att dra igång den andra konstupphandlingen. Den gäller de två stationsmiljöerna Haga och Korsvägen i Västlänken. Konstnärer som vill delta ska lämna in intresseanmälan senast 21 februari. Juryn väljer sedan åtta som får ta fram förslag på utformning, mot ersättning. Bland förslagen väljer juryn två vinnare. Budget för konstnärlig utformning ligger på sju miljoner per station.

Se alla fem tävlande förslag: http://www.statenskonstrad.se/ideforslag-kronotopia