Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vi i Västlänken

Vi som jobbar i Västlänken: Här berättar Jessica Ekberg, projekteringsledare för Västlänkens etapp Centralen, om sin roll i projektet.

Vad har du för bakgrund och hur hamnade du i Västlänken?

Förra året tecknades ett av de första ECI-kontrakten, en arbetsform som betyder att entreprenörer och leverantörer kommer in tidigare i processen. Jessica Ekberg, Tyréns, är projekteringsledare för etapp Centralen.

- Jag var med i arbetet att ta fram systemhandling och järnvägsplan för den del av Västlänken som omfattar Station Centralen, redan 2012. När det blev bestämt att vi på Tyréns, tillsammans med flera av de andra samarbetspartnerna som var med i förra skedet, skulle bli en del av NCC:s team för nästa skede så kändes det självklart att tacka ja när jag fick fråga om att vara projekteringsledare. I botten är jag väg- och vatteningenjör och har tidigare arbetat i samordnande roller i olika infrastrukturprojekt, bland annat i Bana Väg och Verbergstunneln. Jag har också jobbat mycket med brounderhåll.

Vad innebär det att vara projekteringsledare?

- Vi är fyra stycken i projekteringsledningen och vi samordnar elva olika teknikområden. Att leda projektering handlar mycket om att driva arbetet mot budget och uppsatta tidsramar, men också att ta fram tidplaner för arbetet framåt. Det handlar också om samordning med andra aktörer och att se och efterfråga hov av input, material och information från Trafikverket.

- Just nu befinner vi oss i fas ett. Uppdraget är att ta fram en så kallad riktkostnad, en anläggning som går att prissätta. Det arbetet ska vara klart till sommaren och ska ligga som underlag i nästa fas då vi går in i byggskedet.

Vad är den största utmaningen utifrån ditt perspektiv?

- Jag skulle säga samordningen mellan alla parter; våra elva teknikområden, övriga parter som också ska bygga i Centralenområdet, teknik och produktion och NCC:s övriga leverantörer. Det är många olika gränssnitt och tillsammans ska vi alla planera en anläggning som går att bygga.

Hur löser du den utmaningen?

- Vi arbetar mycket med visuell planering och varje vecka träffas vi i en "Projektstudio". Tidplaner, leveransplaner, här allt ska upp på väggarna! I pappersform, vilket gör arbetet framåt tydligt, men också lättare att gå tillbaka. Här kan olika områden lyfta upp behov på lösningar eller besked för att komma vidare i planeringen och alla kan bidra med sina kunskaper i ett tidigt stadium.

Vad är det roligaste med ditt arbete?

- Västlänken är ett stort och komplext projekt som man kan se ur många olika perspektiv. Det berör många olika områden och tekniker och man lär sig mycket hela tiden. Olika teknikområden, produktion, projektering, arkitekter och konstnärer, det är roligt att se alla duktiga människor jobba tillsammans för att få ihop en anläggning.

Vad gör du för att koppla av?

- Jag gillar närheten till havet. En av mina favoritlöprundor går genom en skogsstig ut mot havet. Jag kopplar av när jag är utomhus och rör på mig. Springer, cyklar och åker skidor. Äldste sonen tävlar i segling, så det blir också många resor runt om i Sverige när det är dags för olika segeltävlingar.