Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Efter drygt 40 år i branschen känner jag fortfarande en stor upptäckarlust!

Vi i Västlänken: Här berättar Olof Kallin, samordnande byggledare berg om sin roll i projektet och deletapp Haga.

Vad har du för bakgrund och hur hamnade du i Västlänken?

Från Laisvall till Västlänken, via Oskarshamn, Strömsnäsbruk, Portugal, Jersey och Trollhättan. Olof Kallin har  byggt gruvor, väg- och järnvägstunnlar sedan 1973. Idag är Olof byggledare, men har jobbat hands on med sprängning av bergtunnlar och haft rollen som platschef i olika entreprenader fram till år 2000.

- Ett av mina första uppdrag som byggledare på 2000-talet var Södra länken i Stockholm. Det var när jag arbetade med att bygga Nygård i Trollhättan och senare Kattleberg i Älvängen som jag hörde talas om Västlänken.

Vad innebär din roll i Västlänken?

I Västlänken är jag samordnade byggledare berg. Under bygget kommer vi att ha mellan 8 och 10 byggledare i etapperna Haga och Korsvägen, min roll blir att hålla ihop gruppen och arbetsleda inom deletapp Haga. Att alltid vara tillgänglig göra platsbesök och ha koll på att arbetet blir utfört enligt kontroll- och kontraktshandlingar.

Vad är den största utmaningen med Västlänken utifrån ditt perspektiv?

Den stora utmaningen ligger i övergångarna mellan lera och berg, två vitt skilda material som "uppför" sig olika. Injektering är A och O, det gäller att få berget tillräckligt tätt för att inte påverka grundvattnet och därmed leran.

Hur löser du den utmaningen?

Kontrollera, kontrollera och kontrollera! Vi ska ha koll på grundvattnet, berget, sättningar och mycket mera. Eftersom vi bygger i stadsmiljö kommer ett stort fokus att ligga på kontroller och uppföljning av olika mätdata som kommer in.

Och som sagt, injektering är A och O! Den ska göras på rätt sätt och vi måste ha en bra kvalitet på cementen som används för att fylla sprickorna i berget.

Vad är det roligaste med ditt arbete?

Efter drygt 40 år i branschen känner jag fortfarande en stor upptäckarlust! Att inte veta vad som finns på "andra sidan" driver mig. Varje gång du spränger dig in i berg så kommer du till en plats där ingen annan har varit, och det är ett privilegium.

Vad gör du för att koppla av?

Någon gång 1993 såg jag och min fru ett program på TV som handlade om alpackor och vi blev intresserade av djuren direkt! Visst innebar det en stor ekonomisk investering, men det var en dröm som förverkligades när vi köpte våra första fem djur i början av 2000-talet. Idag köper vi inte eller föder upp fler djur, men våra alpackor bor fortfarande hos oss på gården.

Eftersom jag veckopendlar mellan Sundsvall och Göteborg så handlar mycket av min tid hemma att umgås med familjen och ställa iordning gården inför veckan.

Blir det mycket prat om Västlänken på fritiden?

Nej, inte speciellt mycket eftersom jag inte lever här i Göteborg.